Udruženje tužilaca FBiH: Osuđujemo neprimjerene izjave Konakovića u kojima diskreditira rad tužilaca

Konaković

Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu

Udruženje tužilaca FBiH reagovalo je na izjave ministra vanjskih poslova koje je jučer iznio na konferenciji za medije.
Oni te izjave smatraju  neprimjerenim te navode da ih je Konaković iznio u svojstvu ministra s ciljem diskreditacije rada tužilaca i ugrožavanja tužilačke nezavisnosti.

- Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu. Koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta. Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala.

Tužioci igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog uticaja od suštinskog značaja. Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužilaca a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa. Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sistema, umjesto da ga dovode u sumnju. Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netačnih informacija u javnost - navode tužioci.