Dodjelom nagrada najuspješnijima okončan projekat „EE – Transformer“

Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim školama, učenicima i građaninu uspješno je okončan projekat „EE – Transformer“, kojeg su zajednički implementirali Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i Društvo za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. iz Sarajeva.

NAGRADE ZA ŠKOLE

Najuspješnija škola u skupljanju električnog i elektronskog otpada bila je OŠ Harmani II iz Bihaća koja je osvojila prvo mjesto i nagradu u vrijednosti 1.800 KM, drugo mjesto osvojila je OŠ Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe i nagradu u vrijednosti 1.500 KM, a treće mjesto OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosanskog Petrovca i nagradu u iznosu od 700 KM. 

NAGRADE VIDEO IGRICA ZETRIS

Najuspješniji učenik u video igrici „zetris“ bili su učenici Sanjin Pajazetović iz OŠ 25 novembar iz Velike Kladuše, Benjamin Hidić iz OŠ Ahmet Hromadžić iz Bosasnkog Petrovca i Rijad Nadarević iz OŠ 5.oktobar iz Sanskog Mosta.Svakom od njih za nagradu je dodjeljen tablet. 

NAGRADA ZA NAJBOLJI RAD

Učenici OŠ 25.novembar iz Velike Kladuše Hasin Karajić i Maida Štulanović,  za izradu sata od otpadnog električnog i elektronskog otpada dobili su nagradu u vrijednosti po 250 KM. 

NAGRADA ZA GRAĐANE

I na kraju za učešće u skupljanju električnog i elektronskog otpada nagradu je dobio građanin Ermin Pajazetović iz Velike Kladuše.
Nagrade najuspješnijima ispred Ministarstva uručio je ministar Tahir Nuhić, a ispred „Zeos eko-sistema“ zamjenica direktora Elma Babić-Džihanić.

Svrha projekta „EE-Transformer“ bila je ojačati svijest djece i građana o opasnostima koje odlaganje i nestručno rukovanje električnim i elektronskim (EE) otpadom imaju na okoliš  i ljudsko zdravlje.

Partneri na projektu bili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i javna komunalna preduzeća, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Unsko-sanskog kantona. Ukupna vrijednost projekta na kraju je iznosila cca. 30.000 KM, a vremenski period realizacije bio je novembar – decembar 2015. godine.

Cazin.Net