Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši i novi broj zaraženih

123
Dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola – Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. marta

Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen navedenog datuma 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. marta obilježava Međunarodni dan žena. Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Obilježavanje ovog dana proširilo se Evropom, pa i širom svijeta

Međunarodni dan žena je zasluga žena u borbi za radnička prava i jednakost u društvu. Komercijalizacijom je zaboravljeno na suštinu ovog dana. Borba žena za humaniji status u društvu je počela 8. marta 1857. godine u New Yorku, kada su radnice tekstilne industrije protestovale tražeći bolje uslove rada. Nakon toga su žene u ostatku svijeta sve više bivale istrajnije u svojoj borbi. Radio Velika Kladuša čestita 8. mart svim ženama u Bosni i Hercegovini i svijetu.

 

 

Slijedi pregled i ostalih Servisnih informacija:

Dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica evidentirali su službenici Policijske stanice u protekla 24. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“, rekao nam je dežurni Grahović.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 38 pacijenata, te je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Aida Dedić i Mustafa Hodžić.

10 pacijenata sa sumnjom na zarazu korona virusom javilo se Covid ambulanti Doma zdravlja. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

 Isporuka električne energije je uredna. Za danas nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 08. mart:

Na pojedinim putevima u višim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo i na poledicu, posebno preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Zbog snijega na kolovozu izdvajamo puteve Ripač-Bosanski Petrovac-Lanište i Jablanica-Posušje (preko Blidinja), dok sniježnih nanosa mjestimično ima na putevima: Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Glamoč-Mliništa i Kupres-Šuica. Na magistralnom putu Olovo-Kladanj preko prevoja Karaula za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezno je korištenje lanaca. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima za putnička vozila nema dužih zadržavanja.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovine razvedravanje. U Bosni povremeno sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočmni. U Hercegovini i na jugozaopadu Bosne umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu do 9 °C.

Biometeorološke prilike i dalje će biti nepovoljne. Hronični bolesnici, astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima, trebaju biti oprezniji, naročito tokom jutra. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, sa povremenim sunčanim periodima, probleme osjetljivim osobama uzrokovaće bura, što će pojačavati osjet hladnoće.