Kafa na Baščaršiji dostiže i prestiže cijenu evropskih metropola: Šta mislite je li opravdano?

N

Sarajevo, grad bogate kulture i historije, čiji šarm i gostoljubivost privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, suočava se s neočekivanim trendom: cijene u Starom Gradu, u čuvenoj Baščaršiji, dostigle su nove visine, postavši predmetom žustrih rasprava među građanima i posjetiteljima.

Jedan espresso, sada košta između 3 i 4 KM, što premašuje cijene u nekim kafićima evropskih metropola. A o bosanskom kafi da ne govorimo.


Bosanska kafa košta 3-5 KM, dok dupla bosanska može koštati do 10KM


Nesumnjivo, ovakav skok cijena izaziva pitanja opravdanosti, posebno u svjetlu očekivane snažne turističke sezone.

Zar je postalo normalno da cijene u srcu našeg grada pariraju onima u Milanu ili Beču?

I dok turizam predstavlja ključnu ekonomsku granu, ne može se zanemariti efekat koji ove cijene imaju na domaće stanovništvo, koje sa zabrinutošću posmatra svoju kupovnu moć kako nestaje u pari skupocjenog espressa.

Dok su vlasnici kafića i restorana u Baščaršiji brzi da pravdaju visoke cijene povećanim troškovima poslovanja i pripremom za navalu turista, mnogi građani se pitaju gdje je tu njihovo mjesto.

Hoće li sada tradicionalno popodnevno ispijanje kafe postati luksuz dostupan samo odabranima? I kako će ovo uticati na sliku Sarajeva kao grada otvorenog za sve, kada se čini da se vrata zatvaraju pred vlastitim stanovnicima?