Evropska unija je pogubila konce

lipa
Hrvatska policija ne dopušta prelazak granice mimo prelaza ni evropskim parlamentarcima, a kamoli migrantima, što je jasan znak da ni Evropa ne govori istim glasom

Crveni križ grada Bihaća i jučer je podijelio pakete pomoći migrantima na Lipi iz donacije organizacije SOS Balkanroute.
- Volonteri neumorno pomažu migrante smještene na ovom lokalitetu, svakodnevno im olakšavaju život i poboljšavaju uslove u kampu, naveli su iz CK-a.

SIRUP OD VIŠNJE

Dan ranije na Lipi su bile italijanske organizacije Ipsia, Karitas i Crveni križ, kao i delegacija u sastavu Nicola Minasi, italijanski ambasador u BiH, te četvoro italijanskih članova Evropskog parlamenta Alessandra Moretti, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino i Pietro Bartolo, koji su tada uputili apel evropskoj javnosti.

Italijani insistiraju na tome kako je obaveza Hrvatske da humano prihvati tražioce azila, što se već tri godine odbija


Potom je ova delegacija učestvovala u incidentu na hrvatskoj granici, gdje je spriječena da izvrši nenajavljenu inspekciju. Italijanski i međunarodni mediji, kao i hrvatski SDP osudili su postupke hrvatske granične policije. Članovi Parlamenta EU iz Hrvatske, koje smo jučer kontaktirali, nisu imali komentar na ove događaje. S druge strane granice, u bihaćkom SDP-u smatraju da je ovaj incident šekspirovski primjer “da je nešto trulo u državi Danskoj”.

 

image

Pokušaj nenajavljene inspekcije parlamentaraca iz Italije


- Jasno je da je EU pogubila konce kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom, te je u svim državama članicama Unije, ali i u potencijalnim državama kandidatima prouzrokovala ustavne krize. S jedne strane imamo mnogobrojna EU akta o ljudskim pravima, a s druge pozitivne propise država koji garantiraju sigurnost svojih građana. Postupanje hrvatske policije je očekivano, jer u zadnje tri godine ta ista policija je od Bihaća i USK-a napravila geto i parkiralište za migrante, vraćajući svakog migranta kojeg uhvati bilo gdje na teritorij Bihaća i USK-a i to nelegalno. Ovakvim postupanjem policija Hrvatske je ugrozila sigurnost građana Bihaća i USK-a, kazao nam je Adnan Habibija, političar iz Bihaća.
Jučer je u Hrvatskoj održana i pres-konferencija, na kojoj su prvi čovjek MUP-a Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno branili postupke policije navodeći kako je u trenutku posjete parlamentaraca na tom djelu granice pokušan i proboj migranata.

 

Božinović smatra da migranti azil trebaju tražiti na službenim graničnim prelazima, što je pokušano i preklani tokom drame na Maljevcu, zbog čega je otvoren kamp Miral


- Čuli smo migrante da ih netko savjetuje, primjerice, da se dijete namaže sirupom od višnje, da to izgleda kao krv i da udruge to plasiraju u javnost kako bi se diskreditirala hrvatska policija, izjavio je Ničeno.
Slične taktike i pritiske doživljavali su i na drugoj strani granice, s tim što osim lekcija iz EU, na teret BiH padaju i svi migranti koje Unija ne želi.

 

SIGURNOSNO PITANJE

- Smatram da parlamentarci EU trebaju otići na granice Unije i Turske, odnosno u Grčku i Bugarsku, te tamo tražiti rješenja ili da otvore granice svojih zemalja ilegalnim migrantima. A tu prvenstveno mislim na Italiju, koja se nameće kao “najprogresivniji zaštitnik” ilegalnih migranata. Za nas u Bihaću i USK-u ovo je prvenstveno sigurnosno, pa tek onda humanitarno pitanje, naglašava Habibija.
I za hrvatsku policiju to je prvenstveno sigurnosno pitanje zaštite granice, dok za drugi dio neće ni da znaju.