Pojačano prisustvo policije u Potočarima

r

Pojačano prisustvo policije u Potočarima, otvoren Memorijalni centar za posjetioce

Proteklih nekoliko dana mediji blisku predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovom režimu najavljuju “napade” Bošnjaka na Memorijalni centar u Srebrenici.

N1 ekipa je u Srebrenici i provjerila je trenutnu situaciju. Naime, danas je u Srebrenici uobičajan dan, a Memorijalni centar je otvoren za sve posjetioce.

Nekoliko policijskih patrola zatekli smo na ulazu u Srebrenici. Pravoslavci provode praznike u krugu porodice.

U Memorijalnom centru Srebrenica zatekli smo i Sadika Selimovića. Selimović je inače istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, u genocidu počinjenom na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, ubijeni su otac Bajro i tri brata – Hajrudin, Hasan i Sabahudin kao i mnogobrojni članovi uže i šire familije.

“Najavljene su neke gluposti. Došao sam na mezar svojima. Odao poočast. Živjeti u Srebrenici ovih dana je malo teže. Tenzije su podignute na velik nivo. Narod se plaši”, kazao je za N1.

U javnosti proteklih danas se pojavljuje vijest da se za vaskrs priprema navodni napad, incident na mezarje u Potočarima. No, ovu vijest objavili su pojedini mediji koji su bliski predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Naime, ATV televizija objavila je vijest da se za vaskrs priprema napad, incident na mezarje Potočare. U ovoj informaciji navodno grupa Bošnjaka će napasti Memorijalni centar Srebrenica, a navodno će inscenirati da Srbi ispadnu krivi.

Podsjetimo, ATV se nalazi na američkoj crnoj listi. U obrazloženju koje je američko Ministarstvo finansija dalo povodom uvođenja sankcija Miloradu Dodiku i ATV-u se navodi da Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu rada te kuće. Kao primjer se navodi da Dodik zahtjeva lično odobrenje za medijske priče vezane za politički osjetljive teme.