FARUK AJDINOVIĆ: Mustafu nema ko da rehabilitira

Ime Mustafe Busuladžića je danas uglavnom nepoznato. I da je poznato, kao što nije, teško da bi ko vodio računa o tome da se sačuva uspomena i baština takvog čovjeka. Zaboravljali smo, treba to reći, i veće od njega. Mi smo, i to  valjda svjetski šampioni u autocenzuri sjećanja, pa nije ni čudo da imamo kolektivno pamćenje prosječne kišne gliste. 

                                                                                                                                                    Piše: Faruk Ajdinović

Mustufa Busuladžić je, bez imalo pretjerivanja, jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca 20. stoljeća. On je sve ono što današnji mladi Bošnjaci, ali i svi ostali građani BiH, dominantno ne žele biti  - bio je intelektualac, obrazovan, poligota (govorio najmanje osam jezika), antifašista, antikomunista, vrijedan, odgovoran i ozbiljan čovjek.  Obrazovao je mlade generacije, predavao arapski jezik; jedan je od osnivača Ženske medrese u Sarajevu. Bio je pisac, saradnik mnogobrojnih talijanskih i austrijskih listova. Pisao je knjige, pisao je za novine. Mustufa Busuladžić je jedan od potpisnika Rezolucija o osudi ustaških zločina u BiH kojom se od vlasti tzv. „NDH“ traži da prestanu činiti zločine nad Jevrejima, Srbima, Bošnjacima, komunistima i drugima. Kad su partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od iste te NDH, Mustufa Busuladžić je uhapšen zbog „saradnje sa okupatorom“. Glavni dokaz u nikad održanom suđenju bila je knjiga - „Muslimani u Sovjetskom Savezu“ u kojoj Busuladžić piše o teškom položaju muslimana pod staljinističkom komunističkom čizmom. Streljan je 29. juna 1945. godina. Njegove kosti nikad nisu pronađene.

Živ je Draža...

Odlukom Višeg suda u Beogradu, od 14. maja 2015. vojvoda i komandant tzv. „Kraljeve vojske u otadžbini“, poznatijih kao - četnici, Dragoljub Draža Mihailović je rehabilitiran, odnosno sve presude protiv njega su stavljene van snage i on se, od tog dana, smatra nevinim čovjekom. O tome ko su bili i šta su radili ti Dražini četnici bespredmetno je i govoriti. Brojke od 100 hiljada zvijerski ubijenih Bošnjaka, više stotina sela kojih više fizički nema, govore i više nego dovoljno o karakteru tog pokreta. Po oslobođenju Jugoslavije, pobjednička vojska (u kojoj je, ne lažimo se, bilo puno previše obrijanih i okupanih Dražinih sljedbenika), pronašla je Mihailovića, osudila ga i streljala. Njegove kosti nikad nisu pronađene. Odlukom Suda u Beogradu, četnici su, više-manje, svedeni na lovačko društvo koje je voljelo da, tu i tamo, pripuca po civilima, a Draža Mihailović je tek neshvaćeni ekscentrik i povrh svega - antifašista.

Aktivno zaboravljanje 

Ponovo se, po ko zna koji put, na najčudniji način zavrtio historijski karusel na ovim prostorima. Antifašista, antikomunista, intelektualac, naučnik, Mustafa Busuladžić je zaboravljen. Nad njegovim imenom i skrivenim kostima, doduše, još samo stoji kvalifikacija - „saradnika s okupatorom i protivnika revolucije“.  Mustafa nikog nije ubio. Dapače. Borio se svime čime je mogao da ubijanje zaustavi i spriječi. Dragoljub Mihailović, autor izjave da bi „muslimane trebalo klati u nedostatku municije“, više nije ratni zločinac. Njemu je, za razliku od Mustafe Busuladžića, data prilika da pređe na bolju stranu historije i to u državi na čijem je čelu njegov vojvoda, a u vladi njegov dobrovoljac.  Mustafu Busuladžića, pak, nema ko da rehabilituje, iako ga suštinski i na pravdi Boga, i nema zbog čega rehabilitovati.  Zaboravljen je čak i od naroda kojem je pripadao i kojem je toliko toga dao. Tako je to u ovoj tužnoj, pretužnoj zemlji u ovim bremenitim vremenima kad zločinci, ovi ili oni, dobijaju oprost i pomilovanje, a žrtve čak ni pravo da se pokopaju kao ljudska bića. 

Mustufa Busuladžić, poznavajući  našu intertnost i nesposobnost, nikad neće biti rehabilitiran, niti će njegove kosti biti pronađene. Do sudnjeg dana će jedan od naših najvećih intelektualaca ostati zločinac, dok krvoločni koljači tog istog naroda, preko noći, postaju uzorni građani. Dok ubice postaju neosuđivani građani, nama se preostaje nadati da će nam Mustafa Busuladžić, ovako, kao narodu, halaliti. Ako se zaborav uopšte i može oprostiti.