FHMZ: U Bosni moguć snijeg, u Hercegovini pretežno sunčano

J

Danas se očekuje se naoblačenje sa sjevera. U Bosni lokalno može padati veoma slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano vrijeme. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3 stepena, na jugu do 4 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 0 stepeni, na jugu od 5 do 9 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2 stepena.

Vrijeme za vikend

U subotu veoma slab snijeg može padati u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima Bosne. Prije podne širom Bosne se očekuje postepeno razvedravanje. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3 stepena, na jugu do 2 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2 stepena, na jugu do 8 stepeni.

U nedjelju očekuje se postepeno naoblačenje sa jugozapada. Pretežno oblačno bi bilo na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povečanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2 stepena, na jugu do 2 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5 stepeni, na jugu do 8 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Opšta slika i dalje je relativno povoljna, ponajviše zbog stabilnijeg vremena. Sredinom dana moguće je da prolazno, kratkotrajno pogoršanje, uzrokuje blaže tegobe kod osjetljivih osoba, izraženije u dijelu Bosne. Neophodno je posvetiti veću pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće, obzirom da su moguće i cjelodnevne negativne temperature, pretežno u Bosni, dok će u Hercegovini i na zapadu probleme uzrokovati povremeno jača bura. Hronični bolesnici trebali bi izbjegavati duže boravke na otvorenom.