fbpx Godišnjica smrti Nurije Pozderca: Pripadao je narodu koji je i u teška vremena znao osuditi fašizam

Godišnjica smrti Nurije Pozderca: Pripadao je narodu koji je i u teška vremena znao osuditi fašizam

Home

Godišnjica smrti Nurije Pozderca: Pripadao je narodu koji je i u teška vremena znao osuditi fašizam


Na inicijativu goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića, posjetom njegovom grobu na Dragoš sedlu, na planini Vučevo iznad Foče, obilježena je godišnjica smrti Nurije Pozderca.

Pozderac je bio heroj NOR-a i jedan od najistaknutijih antifašista, a nakon ranjavanja nekoliko dana ranije preminuo je 12. juna 1943. godine, tokom proboja partizanskih jedinica iz obruča na širem prostoru Tjentišta.

- Pozderac pripada jednom narodu koji je i tada, u vrlo teškom vremenu, kroz „El-Hidajine“ rezolucije znao osuditi postupke koje su provodile fašističke vlasti u BiH nad Jevrejima, Romima, Srbima i drugim narodima. Kao naš predstavnik u najvažnijem tijelu NOB-a, pokazuje da su Bošnjaci razumjeli šta se događa u Bosni. Na kraju, brojne muslimanske brigade su se borile protiv fašizma, NOR je vođen uglavnom na teritoriji BiH. Želimo reći da je fašizam svjetsko zlo, podsjetiti na plemenitu borbu našeg naroda protiv zla, te da je to zlo u bivšoj državi poraženo uglavnom na prostoru BiH, jer sve velike ofanzive su bile ovdje - kazao je Pitić.

Image removed.

Nurija Pozderac bio je potpredsjednik Izvršnog odbora AVNOJ-a, posthumno je odlikovan Ordenom narodnog oslobođenja.

Godine 2012. Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta „Yad Vashem“ iz Izraela Nuriji i njegovoj supruzi Devleti posthumno je dodijelila medalju „Pravednik među narodima“ i Povelju časti zbog spašavanja grupe Jevreja 1941. godine.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pon, 12/06/2017 - 18:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top