Gorila šuma u Velikoj Kladuši- danas protesti zbog pasa lutalica

32131
Policijska stanica Velika Kladuša evidentirala je dva krivična djela. Slučajeva narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda nije bilo.

Prema riječima dežurnog Galijaševića, velikokladuški vatrogasci bilježe jednu intervenciju u Vejincu gdje je jučer došlo do zapaljenja šume. Intervencija je trajala od 14:00 do 14:58h.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša pružila je zdravstvenu zaštitu za 41 pacijenta, od kojih su dežurni doktori Amra Zulić i Mustafa Hodžić na dalje liječenje uputili 4 pacijenata.

Kako informišu ovog jutra iz Elektrodistribucije, PJ Velika Kladuša i ViK-a, bez problema u isporuci električne energije i pitke vode.

MZ Bosanska Bojna obavijestila je građane koji gravitiraju oko područja Radića most – deponija da će danas u 10:00h na ovoj lokaciji biti održani mirni protesti vezani za rješavanje problema pasa lutalica u ovom dijelu MZ Bosanska Bojna. S tim u vezi, pozvali su građane da dođu i podrže mještane kako bi zajednički pronašli rješenje za problem pasa lutalica na ovoj lokaciji.

Raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na dionicama u višim predjelima.  Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mliništa, Livno-Kupres i Posušje-Jablanica. U zapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Zbog niskih temperatura iz BIHAMK-a upozoravaju i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati slab snijeg. U Hercegovini povremeno malo kiše može pasti na krajnjem jugu i jugoistoku, a slab snijeg na istoku u jutarnjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim padavinama i niskim temperaturama, loše će djelovati na većinu populacije. Osjet hladnoće dodatno će se pojačati usljed sjevernog strujanja i povećanog sadržaja vlage u zraku. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije. Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju odijevanju, naročito u jutarnjim satima.

Image
231

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan planinara. Obilježavanjem Dana planinara želi se ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih ekosistema, kao i na poboljšanje života ljudi u planinskim zajednicama.