Hadžiabdić: Održavanje izbora nije upitno, ali jeste finansiranje, BiH ne smije biti izuzetak u svijetu

sa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je prijedlog CIK-a za donošenje posebne odluke o odobravanju sredstava za organizaciju Općih izbora u iznosu većem od 11 miliona maraka. Bliži se datum raspisivanja izbora, a sredstva još nisu osigurana.

Je li upitno održavanja izbora, pitali smo članicu Centralne izborne komisije BiH Irenu Hadžiabdić.

- Održavanje izbora nije upitno, ali je upitno finansiranje izbora. To ne smije biti problem. Neosiguravanje sredstava nije odgovornost CIK-a nego institucija koje trebaju brinuti o sredstvima. Ovo što smo do sada uradili su zapravo uobičajene procedure kada nemamo usvojenog budžeta. Tada se zapravo opredjeljujemo za neke posebne odluke. Sve što smo radili radili smo u saradnji sa Ministarstvom finansija iz kojeg dobijamo instrukcije kako postupiti. Ta prepiska se vodi otprilike 4 mjeseca, ubjeđujemo se u procedure, što sigurno nije dobro, ali možda smo i napravili neke pogrešne korake u tim procedurama. Indikativno je da zapravo savjete kako da to uradimo i dobijamo iz Ministarstva, ističe Hadžiabdić.

Dodaje, nada se da će ova situacija zapravo biti premoštena i da će Vijeće ministara vrlo brzo donijeti ovu posebnu odluku koja zapravo je jedini način da se finansiraju izbori, sada kada budžet BiH nije usvojen.

- Ta odluka se zapravo odnosi neka akumulirana sredstva iz ranijih prihoda koji se mogu koristiti kao rashodi za posebne namjene, a posebna namjena su Opći izbori 2022. A što se tiče održavanja izbora, ono ne smije biti upitno. Izbori moraju biti redovni. To je evropski standard koji se poštuje u cijelom svijetu. Mi kao zemlja ne smijemo biti izuzetak. Nažalost, bili smo izuzetak kada je riječ o Mostaru i to nam se više nikada neće desiti. CIK BiH će sigurno raspisati izbore, planiramo to učiniti 4. maja. Izbori u BiH će se održati 2. oktobra, navela je.