Hamdija Abdić Tigar rekao svom protivkandidatu u TV duelu: Znam ja svašta, pazi da ne bi osjetio

političari
Kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća Hamdija Abdić Tigar sinoć je, u nekoliko navrata, uputio riječi svom protivkandidatu iz POMAK-a Elvedinu Sediću koje bi se mogle okarakterisati kao prijetnja.

Abdić se u jednom trenutku obratio Sediću riječima "znam ja još svašta iz praktičog dijela, pazi da ne bi osjetio" i "mene ljudi znaju svakako, u ovom i onom svijetlu, volio bih da me ti ne upoznaš".

Iz POMAK-a smatraju da su dužni takvo ponašanje javno osuditi, te prijaviti nadležnim organima i CIK-u, u smislu kršenja člana 7.3, stav 1, tačka 7 Izbornog zakona BiH.

"Nedopustivo je da se u 21. stoljeću, na demokratskim izborima koji podrazumjevaju zagarantirano pravo na iznošenje mišljenja, stavova i slobodno izražavanje, prijeti protukandidatu u emisji uživo, porukama koje stvaraju osjećaj nelagode i nesigurnosti kod građana te ugrožavaju ličnu sigurnost kandidata Elvedina Sedića. Uz puno uvažavanje ličnosti Hamdije Abdića kao ratnog komandanta i doprinosa koji je u ratnom periodu pružio našem gradu i građanima, smatramo da je takav vid komunikacije u političkom i javnom diskursu apsulutno neprihvatljiv, bez obzira od koga dolazio", saopćili su iz POMAK-a.

Rekli su da očekuju javno izvinjenje Abdića i stranke čiji je kandidat za takvo ponašanje.

"Upravo zbog takvih istupa kandidata Abdića potvrđuje se tvrdnja da je SDA kao ozbiljan politički subjekt trebala i morala u utrku za tako ozbiljnu poziciju kakva je pozicija gradonačeknika, ponuditi kandidata koji je u stanju prihvatiti drugačije mišljenje od vlastitog, kao i kritiku, u istoj mjeri i na isti način kako je i on spreman da kritikuje druge protukandidate", saopćili su iz POMAK-a.

Na raniju javnu prijetnju bližeg srodnika kandidata Abdića putem društvene mreže Facebook, nakon prve debatne emisije na FTV, gdje je poručio da će Sedića "svezati za šljivu", nismo reagovali. Međutim,

 Ili bi kandidati i građani drugačijeg mišljenja i pogleda od Abdića ipak trebali strahovati?

VIDEO