Harun Yahya: Izazov cyber ratovanja

Harun Yahya je pisac čiji članci se objavljuju u svim vodećim svjetskim novinama poput Huffington Post (SAD), Saudi Gazette, Arab News. Napisao je oko 300 knjiga, prevedenih na 73 jezika na teme iz politike, religije i nauke. U prilogu Vam portal Cazin.NET donosi njegovu novu kolumnu koju možete pročitati u nastavku.

Priroda sukoba u svijetu mijenja se u skladu sa napretkom koji je ostvaren u tehnologiji. Ovo više nije doba konvencionalnog ratovanja. Tokom posljednjih nekoliko godina, cyber napadi su dali novo značenje samom pojmu rata.

Cyber ratnici koriste samo nekoliko programskih naredbi kako bi izazvali haos. Zahvaljujući cyber napadima, organizacije, pa čak i države mogu da se miješaju u poslove drugih organizacija i država. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su neke države i organizacije morale oformiti vlastite hakerske grupe, možemo uvidjeti ozbiljnost ove situacije

Cyber napadi se mogu koristiti u različite svrhe kao što su špijunaža, manipuliranje, sabotaža upotrebom cyber bombi i prevare. Najveći cyber napad u svijetu desio se 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što se otkrilo da je Edward Snowden objavio povjerljive dokumente, ovaj napad je dokazao da niti jedna država ne može izvoditi „tajne radnje“ u elektronskom medijumu. Ne možemo zanemariti važnosti interneta koji nam je isto tako otkrio različite prijetnje.

Cyber napadi posjeduju moć da u kratkom vremenskom razdoblju izazovu konfuziju u svim vrstama sistema koji djeluju na internetu. Neki od tih sistema čine dio našeg života, kao na primjer avijacija, bankarstvo, željeznice, bolnice, finansijski sistemi, vodovod i električna mreža. Tokom 2015. godine, pojedine kompacije su prijavile gubitke od oko 400 milijardi dolara koji su nastali upravo zbog cyber napada. S obzirom na to da ovi napadi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za kompanije, one smatraju da je jako bitno unaprijediti sektor sigurnosti. Samo početkom 2016. godine, 100 milijardi dolara je utrošeno isključivo na sigurnost. U godinama koje tek dolaze, ove cifre će se udvostručiti, a to nas sigurno neće iznenaditi.

U martu 2016. godine, u nacrtu budžeta koji je predstavljen kongresu, američka vlada je tražila da se poveća svota novca namijenjena za troškove cyber sigurnosti, te da pojedini sistemi budu obnovljeni. Nakon najave da će se ozbiljno pozabaviti cyber strategijom u 2017. godini, američki sekretar odbrane, Ashton Carter, angažovan je u vježbama koje su se ticale cyber sigurnosti koje su izvedene u različitim organizacijama, od kojih je jedna bila i vlada.

Tajne službe i različite ideološke grupe koje koriste internet tehnologiju, predstavljaju najopasniji dio virtualnog ratovanja. Ovdje posebno moramo spomenuti pionire opasnih anarhističkih ideologija, krvožedne komuniste, fašiste, surove kapitaliste, neo-naciste, ksenofobe i mnoge druge slične pokrete koji koriste nasilje kao sredstvo kako bi ostvarili svoje ciljeve, zbog čega se danas služe i cyber napadima. Kako bismo shvatili ozbiljnost situacije, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su glavni akteri koji su upleteni u cyber napade ljevičari koji se drže komunističke ideologije.

Da bismo sačuvali ljudske živote, sigurnosti i mir, jako je bitno u potpunosti razumjeti ozbiljnost ovih cyber napada i naći pravo rješenje ovog problema. Bez obzira da li se za izvršenje nekog napada koristimo oružjem ili tastaturom, ukoliko on nanosi štetu protivniku ili izaziva anarhiju, takav napad nazivamo terorizmom. Isto kao što eliminacija stvarnog ratovanja ovisi o ideološkoj borbi, eliminacija cyber terorizma je moguća samo onda kada se koristimo znanjem i naukom. Dok s jedne strane, države troše ogromne svote novca na kupovinu oružja, s druge strane one se takmiče kako bi te iste svote novca utrošile na tehnike cyber odbrane. Međutim, svota koja se troši na odbranu bi vrlo lako mogla obezbijediti utočište i hranu za ljude koji su bili prisiljeni da pobjegnu iz Sirije, te bi isto tako mogla ukloniti problem gladi u Africi. Ratni troškovi, kao i izdaci za odbranu, mogli bi riješiti problem beskućnika i siromaštva širom svijeta. Svote novca koje trošimo na odbranu bile bi dovoljne da se obezbijede sredstva za pronalazak lijeka za mnoge bolesti, kao i za doprinos unapređenju medicine.

Umjesto što trošimo novac na odbranu, mogli bismo finansirati humanitarne organizacije kao što su UNHCR, WHO, Amnesty International i UNESCO. Međutim, da bi se to postiglo, potrebno je zaustaviti cyber rat na isti način na koji zaustavljamo stvarne, fizičke ratove, te uz pomoć naučnih metoda eliminirati sve ono što vodi društvo ka anarhiji.

Dok je anarhija  stanje uma, oružje je ništa drugo nego sredstvo. Najveća greška koju pravimo danas je uklanjanje oružja i onih koji rukuju njim, umjesto da radimo na promjeni načina razmišljanja. Sve dok pravimo ovu grešku, novac koji bi trebao biti utrošen kako bi se nahranili svi koji su gladni, bit će utrošen na odbranu.Harun Yahya/Cazin.NET