HEFTIČNJAK: Nas nijedan svjetski rat nije zaobišao

C

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je sukob Irana i Izraela. Je li na pomolu novi globalni rat...

 

Iran je dronovima i projektilima napao Izrael. Ovaj napad je odgovor Teherana na napad na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije od prije dvije sedmice, kada je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira. Stotine dronova i projektila bilo je usmjereno na vojne ciljeve unutar Izraela, ali u pomoć Izrealu su pritekli SAD, Francuska, Britanija, ali i Jordan koji je obarao iranske dronove u njihovom zračnom prostoru.


 

Ipak, mediji navode da su projektili pogodili neke vojne ciljeve i baze na jugu Izreala. Ovaj novi sukob mogao bi rasplamsati rat na Bliskom istoku, a Izreal će bez sumnje udariti još jače na iranskog saveznika Hamas, što može izazvati širi regionalni sukob. Izrael i dalje napada i ubija goloruke Palestince, dok njihove velike gradove štiti odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" – mnogi ovu nepravdu vide kao i pravi povod za iransku akciju, ali nakon njihovog napada teško da će biti išta mirnije, te nas na ovom području očekuju novi sukobi.

 

Ali ne ubijaju se ljudi samo na Bliskom istoku, ruska agresija na Ukrajinu snažnija je neko ikada. Dakle, na području Evrope traje bjesomučan rat, bez naznaka za njegovo završetak, a nemirno je i u Africi, gdje sukobi plamte. EU je zabrinuta, a neke zemlje poput Francuske bi najradije slale svoju logistiku pa i vojnike u Ukrajinu kako bi zaustavili Ruse na tom području, a ne da ih dočekaju dublje u Evropi. Smatraju da je najbolji način prevencija da se ojača NATO, uz povećanje evropskih odbrambenih kapaciteta.


 

Jasno je da EU neće imati zajedničku vojsku u doglednoj budućnosti, a odbrana će ostati odgovornost njenih članica pod kišobranom Sjevernoatlanskog saveza. Svi se boje novog konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi, praktično Trećeg svjetskog rata, te je s toga i ovo naše područje potencijalno žarište na koje se gleda s dodatnom pažnjom.

 

I kada uzmemo u obzir sve aktivnosti zapadnih zemalja i ambasada, vidi se ta bojazan i akcije nakon početka rata u Ukrajini. Amerika će spriječiti svaki ruski maligni uticaj na ovom području, a Putinom čovjek Milorad Dodik pod posebnom je pažnjom Washingtona. Aleksandar Vučić i dalje sanja Rusiju, mada zna da su to nerealni snovi i da je okružen NATO-om. Zapadni svijet je naša jedina sigurna kuća, te Bosna i Hercegovina kao država unutar EU-a i NATO saveza neće predstavljati nikakvu potencijalnu prijetnju za sukobima u budućnosti.


 

To je pravo rješenje i naša politika mora graditi takav put. Bježanje u etničko, za Bošnjake posebno bilo bi katastrofalno, jer se moderna država može graditi kroz institucije. Ako dođe do Trećeg svjetskog rata, teško da će zaobići i ovo područje, jer nas nijedan nije zaobišao...