HEFTIČNJAK: Planet Korona

Fadil
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK – analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

INFOGRAFIKA| Koronavirus u Unsko-sanskom kantonu: Od početka do sad

Nakon Korone više ništa neće biti isti. Virus koji se mjeri u mikronima paralizirao je Planetu. Izolacija, samoizolacija, klaster, COVID-19, izlatorij… riječi su koje su ušle u našu svakodnevnicu. U trenutku pisanja ovog teksta, 324 osobe su pozitivne na koronavirus, 8 ih je oporavljeno i nažlost 6 osoba je preminulo. Na područuju Unsko-sanskog kantona zasada je evidentirano 6 osoba zaraženim ovom opakim virusom, a 2561 osoba nalazi se u samoizolaciji – upravo su ovo ljudi koji su naviše odgovorni i dužni su pridrižavati se izrečenih mjera kako se ovaj virus ne bi masovno proširio. Opasnost da se u kratnom vremenskom periodu zarazi veliki dio naših sugrađana zdravstveni sistem kakav je naš sigurno ne bi podnio na najbolji način i smrtnost bi bila velika. Treba izdržati, treba biti odgovoran i sada je na građanima. Naš sistem vlasti sigurno nije u stanju da se nosi sa velikom opasnošću bez podrške i učešća građana. Ostanite kući – spasite sebe i druge!

Premijeru Fadilu Novalić potrebna pomoć pri stavljanju zaštitne maske (VIDEO)

Čovjek koji bi nam trebao ulijevati povjerenje nije u stanju sam da stavi zaštitnu masku na lice. Neodgovornost zbog slučajeva u Konjicu, gdje je organizovana fešta javnog preduzeća u vrijeme kada je već proglašena zabrana okupljanja, pa Mostara – gdje nam je virus umjesto srpida uša’ sazadan – te smrtnog slučaja na Ilidži, neprihtavanja pacijenta na KCUS iz Krajine… pokazalo je da ova vlada ne zna kud goni u ova teška vremena. Istini za volju, preventivne mjere poput policijskog stata, zatvaranja kafića i ograničavanja kretanja i okupljanja jesu doprinijele da nas Korona agresivno ne okupira. Dakako, bitka sa COVID-om-19 je tek počela, u sedimicama ispred nas tek nas čeka obračun i nadati se da će se epidemija povući sa topijim danima. Ako se budemo uzdali u Fadila Novalića, Antu Kvesića i Sebiju Izetbegović, treba nas izolirati i nakon što Korona prođe.

Poslodavci za uvođenje moratorija na otplatu kredita svima koji zatraže

Korona će proći, ali valja otplaćivati rate, plaćati račune – to neće čekati. Vlada FBiH namjerava donijeti set mjera po ovom pitanju, a Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva Agenciju za bankarstvo Federacije BiH i sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji FBiH da konačno shvate težinu situacije u kojoj su se našla fizička i pravna lica zbog pandemije coronavirusa.

UPFBiH poziva Agenciju za bankarstvo i FBiH da prestanu sa kalkulantskim i autističnim ponašanjem te zahtijeva da se moratorij odnosi na sve koji zatraže odgodu plaćanja rate kredita, a ne da banke procjenjuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita, a kome ne. Iz UPFBiH naglašavaju da posljedice pandemije coronavirusa moraju podnijeti svi pa i banke i podsjećaju da stabilanist bankarskog sektora u FBiH i BiH, banke dobrim dijelom duguju domaćim privrednicima.

REPUBLIKA SRPSKA PRVI PUT SE KLANJA JEDNOM BOŠNJAKU: Ministar Alen osim što je odličan stručnjak, zanimljiv je i duhovit čovjek, a u ovome je NJEGOVA MOĆ

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS-a, nametnuo se kao osoba koja vlada situacijom i neko, za razliku od ovih federalnih ''eksperata'', kome se vjeruje. “Alena Šeranića postaviti za ministra, šefa, predsjednika, premijera, sve i svega! I cijele zemlje! Čovjek koji Vam je, gospodo, svima pokazao kako se radi posao u kriznim situacijama. Kakav odličan lik!” Ovo je samo jedna od stotinu poruka, koje ovih dana, u doba korone, kruže društvenim mrežama i koje pokazuju da je na brdovitom Balkanu sve moguće – pa čak i to da građani, usred krize, hvale ministra. Ministra hvale zato što je stručan, odgovoran i reklo bi se pravi čovjek na pravom mjestu. Po završetku fakulteta, kao mladi doktor s banjalučkog asfalta, koji, kažu upućeni, potiče iz jedne od najpoznatijih i najstarijih porodica u gradu, Šeranić je radio u Domu zdravlja Ključ. Radio je, između ostalog i kao porodični ljekar u Sanici kod Ključa, narodski rečeno u seoskoj ambulantni. Eto, nije mu bilo ni teško ni mrsko. Imao je ministar Šeranić i gaf kada je dao nespretnu izjavu o ''državljanima FBiH'', i to što je član SNSD-a ne ide mu na čast, ali s Koronom zna i to se treba priznati.

Britanski premijer Boris Johnson pozitivan na korona virus

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson pozitivan je na koronavirus te osjeća umjerene simptome, javio je BBC. “U protekla 24 sata osjećao sam blaže simptome, testiran sam na korona virus i nalaz je pozitivan. Sada se nalazim u samoizolaciji ali ću nastaviti da obavljam premijerske obaveze putem video konferencija”, poručio je Johnson na svom Twitter profilu. Zamolio je građane da poštuju njegov primjer, te da ostanu sigurni u svojim domovima kako ne bi ugrozili sebe a ni druge. UK je nakon provobitne ideje odustao od strategije ''imuniteta krda'' i poput ostalih zemalja uveli su restriktivne mjere kretanja i okupljanja.

Zvanično: Odgođene Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre, 32. po redu, trebale su se održati od 24. jula do 9. augusta, no zbog koronavirusa sa kojim se bori čitav svijet, su pomjerene, a krajnji novi datum održavanja je ljeto 2021. godine. Premijer Japana Shinzo Abe je razgovarao sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom i zaključili su da je nemoguće održati Olimpijske igre u Tokiju ove godine, te su donijeli odluku da se Igre odgađaju. Također, Olimpijski komiteti Kanade i Australije su već ranije objavili kako neće slati svoje sportiste na Igre ukoliko one budu održane ovog ljeta. Osim Olimpijskih igara odgođene su i 16. Paraolimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju od 25. augusta do 6. septembra. Ovo je prvi put u historiji da se Olimpijske igre otkazuju u mirnodopskom periodu. Do sada su se Igre otkazale tri puta – 1916. zbog Prvog svjetskog rata, te 1940. i 1944. zbog Drugog svjetskog rata.