INFOGRAFIKA| Koronavirus u Unsko-sanskom kantonu: Od početka do sad

koronavirus
Prvi slučaj koronavirusa (COVID-19) u Bosni i Hercegovini se pojavio početkom marta, tačnije, informacija o prvoj zaraženoj osobi objavljena je 5. marta 2020. godine, a informaciju je potvrdilo ministarstvo zdravstva Republike Srpske.

Iako se u početku širio na području Republike Srpske, koronavirus je nedugo poslije zahvatio i gradove Federacije BiH, a prvi smrtni slučaj u BiH je zabilježen u Bihaću. Direktor Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić", Hajrudin Havić je tad kazao: "Preminula je starija ženska osoba koja je imala hroničnih problema. Ona je umrla i prije nego što je stigao test na zaraženost koronavirusom iz KCUS-a Sarajevo."

MJERE ZAŠTITE 

Na samome početku širenja koronavirusa na teritoriji Bosne i Hercegovine, započela su zasjedanja kriznih štabova. Donešene su odluke o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama kao i fakultetima u FBiH, obustavi rada vrtića, zatvaranju kafića,restorana i svih objekata gdje dolazi do okupljanja većeg broja ljudi, kao i javna okupljanja. Uveden je i policijski sat od 18-05 sati, a osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina kretanje je zabranjeno.

KORONAVIRUS U USK

Zbog lakšeg pristupa informacijama, Vlada Unsko-sanskog kantona je kreirala web platformu na kojoj je moguće pratiti broj zaraženih u BiH, Kantonu, kao i broj osoba u samoizolaciji po svakoj općini. 

Portal Cazin.net vam donosi infografiku prisutnosti koronavirusa na području USK. 

Infografika / Cazin.net