Hoće li Ante Niče koji je brutalno usmrtio majku, brata i snahu uskoro biti slobodan?!

Home

Hoće li Ante Niče koji je brutalno usmrtio majku, brata i snahu uskoro biti slobodan?!


Ante Niče (35), koji je optužen za trostruko ubistvo u Suhači, kod Livna, proglašen je neuračunljivim i Sud u Livnu mu je izrekao mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Niče se, kako saznaje Avaz.ba, već desetak dana nalazi u Javnoj ustanovi Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu. Ovu informaciju potvrdio nam je i advokat Goran Bradarić, koji je zastupao Ničea.

 

Žalio se na uvjete

- Procedura je sada takva da se svakih šest mjeseci provjerava opravdanost izrečene mjere, kazao je Bradarić.

Na pitanje da li to znači ako se za šest mjeseci utvrdi da je Niče izliječen da će biti pušten na slobodu, Bradarić je odgovorio:

"Tehnički da, ali ne mislim da će takvo što se dogoditi brzo".

On nam je pojasnio da je Sud ovakvu odluku donio nakon tri vještačenja.

goran-bradaric

- Prvo vještačenje je radio vještak neuropsihijatar Salih Terzić koji je tvrdio da je u momentu izvršenja djela optuženi bio smanjeno, ali ne bitno neuračunljiv. Drugo vještačenje je obavio tim iz Sarajeva u sastavu vještaka Abdulaha Kučukalića, Senadina Fadilpašića i Alme Bravo-Mehmedbašić. Njihov zajednički nalaz je potvrdio da Niče ima dijagnozu hronične sumanutosti, odnosno, da je u momentu izvršenja trostrukog ubistva bio neuračunljiv. Istu dijagnozu kao tim iz Sarajeva je dao i tim vještaka iz Mostara, kazao je Bradarić.

Kako saznaje Avaz.ba, Niče je iz Psihijatrijske klinike prije nekoliko dana zvao jednog poznanika i žalio se na uvjete u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu.

bolnica-sokolac

Podsjećamo, Javna ustanova Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu renovirana je i otvorena 2014. godine uz finansijsku pomoć Švicarske u iznosu višem od 6,7 miliona maraka.

Opremljena je po međunarodnom standardu. Ima kapacitet od 200 kreveta, a na 7.000 metara kvadratnih nalaze se prostorije za radnu terapiju i rekreaciju.

Niče je zločin počinio 30. oktobra 2015. godine u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog porodičnog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je s osam uboda, a njegovu, također, gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao.

opremljene-sobe

Poslije ovog zločina, komšije su pričali da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

- Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smjela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mjesec i evo šta je napravio kada je izašao. Čuo sam da čim je ušao u kuću odmah se krenuo svađati s majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo – ispričao je tada jedan od komšija.

 

Krvava odjeća

Nakon toga, ostao je u kući dok nije primijetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz prodavnice. Odmah je sišao na njihov sprat i oboje ih izbo s istim nožem.

Majka i bratova supruga su preminuli na licu mjesta. Matko je skupio snage i tako povrijeđen otišao do komšija da traži pomoć. Međutim, nesretni čovjek preminuo je na putu do splitske bolnice.

Ante je nakon ubistva pobjegao preko livade iza kuće, a prilikom potrage za njim policajci su pronašli odjeću koju je skinuo i bacio.

Zbog ovog zločina u Livnu je bio proglašen i dan žalosti.

Tek poslije tri dana od bijega, Ante se predao policiji u selu Komorani, u blizini Livna. Prilikom predaje, on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/04/2017 - 14:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top