Iz Fabrike akumulatora izneseni tabuti sa žrtvama (FOTO)

Home

Iz Fabrike akumulatora izneseni tabuti sa žrtvama (FOTO)


Tabuti žrtava genocida u Srebrenici koji su jučer iz Visokog dopremljeni u bivšu fabriku akumulatora u Potočarima preneseni su u Memorijalni centar gdje će sutra, 11. jula biti ukopani.

Posmrtne ostatke 71 žrtve genocida prenijeli su učesnici pohoda prema Potočarima koji su pješke došli iz brojnih bh. gradova i šire u želji da na taj način odaju počast nevino stradalim ljudima te motociklisti i biciklisti koji su se pridružili toj ideji, kao i rodbina i prijatelji.

POTOCARI

Kolektivna dženaza će im biti klanjana nakon podne namaza, a predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 22. godišnjice od genocida Ćamil Duraković tvrdi da sve ide planiranom dinamikom i da će sutrašnji dan proći bez smetnji.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je petnaestogodišnji Damir Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca. Najstarija žrtva je Alija Salihović rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Zeleni Jadar na području Bratunca i Pusmulići na području Srebrenice.

POTOCARI2

Na ovoj dženazi bit će ukopana i jedna žena, Đemila Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da njih 75 nisu žrtve genocida i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

POTOCARI3

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 21:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top