Jedinstveno u BiH: 65-godišnji mujezin Dželaludin Duranović svaki dan uči ezan sa munare visočke ljepotice (VIDEO)

Home

Jedinstveno u BiH: 65-godišnji mujezin Dželaludin Duranović svaki dan uči ezan sa munare visočke ljepotice (VIDEO)


Šezdesetpetogodišnji mujezin Dželaludin Duranović, posljednjih sedam godina se svaki dan, u vrijeme podne i ikindije - namaza, penje na drvenu munaru Tabačke ili Tabhanske džamije u Visokom i uči ezan.

 

Na ovaj način, mujezin Duranović, poziva vjernike na molitvu, ali i njeguje tradiciju koja se još uvijek čuva samo u rijetkim džamijama u Bosni i Hercegovini.

-Mujezin sam 12 i po godina u ovoj džamiji. Radi se o džamiji iz polovine 17. stoljeća, koja je proglašena nacionalnim spomenikom naše zemlje. Prije šest-sedam godina je uvedeno da se ezan uči sa munare. Htio sam da se uči za svih pet namaza, ali je na kraju odlučeno da se uči za podne i ikindiju, priča nam Dželaludin, navodeći da se, od ukupno devet gradskih džamija u Visokom, ezan uživo uči samo sa Tabačke džamije.

Ovaj Visočanin je, kako nam je ispričao, godinama radio u preduzećima, a kada je došao u penziju, počeo je raditi kao mujezin u Tabačkoj džamiji.

-Inače, oduvijek, od malena sam mujezinio. Babu sam mijenjao. Babo mi je 21 godinu u jednoj gradskoj Pertačkoj džamiji bio imam, bio je imam u tekiji. Uvijek sam uz njega učio, ponekad sam ga mijenjao, govori nam ovaj 65-godišnji mujezin.

Sjeća se, kada je bio prvi ili drugi razred osmogodišnje škole, jedan hadžija iz njegove mahale, išao je na hadž.

-Rekao je: zamijeni me nekad, pa ću ti kapu donijeti. Meni je to bilo drago. Dok je on bio na hadžu, ja sam letio da učim, ispričao nam je on.

Dželaludin danas živi u Visokom sa suprugom, a njegove dvije kćerke su udate u Sarajevu i Kaknju.

(Izvor: Bportal.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 16/07/2017 - 21:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top