Kako je lijek Remdesivir dospio u apoteke na području FBiH

asd
Odobrite intervetnu nabavku lijekova portiv koronavirusa, apel je Ekspertskog tima za izradu terapijskih smjernica Republike Srpske nadležom Ministarstvu

Iako je Remdesivir, koji se koristi u liječenju koronavirusa, stigao do pojedinih apoteka u Federaciji BiH, u RS još nije dostupan. Stručni tim nadležan za terapijske procedure u tom entitetu, apelira na Ministarstvo da odobre uvoz, uz napomenu - lijek mora stići pravo u bolnice.

Odobrite intervetnu nabavku lijekova portiv koronavirusa, apel je Ekspertskog tima za izradu terapijskih smjernica Republike Srpske nadležom Ministarstvu.

- Mi smo mišljenja i dali smo sugestiju da bi Ministarstvo moralo da uđe u interventni uvoz da odobri nabavljačima da nabave Favipiravir i Remdesivir. Remdesivir je u obliku ampula i kao takav se može primjenjivati isključivo u bolničkim uslovima - rekao je Ranko Škrbić.

Federacija je ranije odobrila uvoz lijekova, koji još uvijek nemaju odobrenje Agencije za lijekove BiH, pa su se, iako ne bi trebali, pod nerazjašnjenim okolnostima ti lijekovi našli u apotekama.

- Pravimo zaista velike probleme jer pacijenti koji imaju, oni se mogu liječiti, oni koji ne mogu sebi priuštiti, a većina nema, taj lijek, kao i Faviru. To su hospitalni lijekovi koji se nisu smjeli naći u apotekama, već samo u kliničkim apotekama", kazala je Bilsena Šahman iz Komore farmaceuta FBiH za N1.

Bilo na crnom tržištu, ili, legalno u apotekama, pacijenti su do sada uspjevali doći do Remdesivira, lijeka vrijednog više hiljada KM. Iz Opće bolnice kažu, kada im pacijenti donesu lijek, primjene ga, i do sada imaju pozitivna iskustva.

- Mi smo bili za to da ga nabavi federalno ministarstvo, da se po regularnoj proceduri taj lijek uzima, Vlada je to imala na sjednici i na jednom se preko noći odlučila da nabavi Faviru - rekao je Ednan Drljević, epidemiolog.

Iz uprave za inspekcijske poslove KS kažu načinili su službenu zabilješku, u kojoj navode da je firma Farmis d.o.o. Sarajevo u promet je pustila sporni lijek Remdesivir. Tu zabilješku su uputili Agenciji za lijekove BiH: Farmis d.o.o. smo pokušali kontaktirati na brojeve naznačene na internetu, no od juče nam se nisu javili.

Tako smo, između ostalog, ostali bez tačnog odgovora šta će se dogoditi sa dozama koje su već stigle u BiH i bile su namjenjene prodaji u apotekama, navodi N1.

Izvor: