Kakva sudbina čeka sanske pse?

sa

Općinsko vijeće Sanskog Mosta, sastavljeno od poznatih lica koji su stranačke dresove uredno mijenjali svake dvije, odnosno četiri godine, i koji su po zauzimanju fotelja zaboravili sva predizborna obećanja, bez obzira na neprijateljske odnose izvan sale Kina bilo je usaglašeno samo po jednom stavu – hitno riješiti problem pasa lutalica na ulicama Sanskog Mosta.

Usvojenim budžetom za tekuću godinu planiran je iznos od čak 200.000 KM za rješavanje ovog gorućeg problema, a sve nakon što su psi napali dijete u blizini jedne sanske osnovne škole. Činjenica da su malobrojni volonteri, ljubitelji i hranitelji nezbrinutih životinja prepušteni sami sebi i da Općina nije poduzimala ništa da im pomogne pri ishrani, liječenju i sterilizaciji pasa kako bi se ograničila reprodukcija životinja i smanjilo povećanje njihovog broja na području grada nije uticala na većinu u Vijeću koja bi pronašla humano rješenje. 

Umjesto obećanih besplatnih sterilizacija i uključivanja trenutnih obnašalaca vlasti u projekat zbrinjavanja pasa lutalica, umjesto javnih osuda sve većeg broja monstruoznih zlostavljanja životinja na ulicama naših grada, danas smo svjedočili da je problem, budžetom opravdan sa – podsjećamo – 200.000 KM riješen tako što se po Sanskom Mostu love psi lutalice, a zatim ih se odvozi u jednu općinu u drugom entitetu. Praksa u azilima je, ne zaboravimo, eutanazija, odnosno uspavljivanje ukoliko pas ne bude udomljen u roku od 28 dana od dana prijema. 

Priče o udomljavanju pasa i “za poželjeti” uvjetima u kojima će provesti ostatak svog života padaju u vodu jednostavnim pitanjem na koji nam oni koji su odgovorni za današnji skandal nikad neće odgovoriti – a šta je sa psom koji ne bude udomljen nakon 28 dana boravka u azilu? Sramite se!

Prema važećem Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske, u članu 14 jasno piše da se usmrćivanje životinje može sprovesti ako je protekao rok iz člana 30, stav 4 :Životinje iz skloništa koje nije moguće udomiti mogu se nakon 30 dana držanja usmrtiti.