Ko je krivac što ove godine neće biti otvorena gradilišta diljem Krajine!?

Home

Ko je krivac što ove godine neće biti otvorena gradilišta diljem Krajine!?


Bosansku Krupu, odnosno firmu Krupa-kabine danas je posjetila visoka državna, federalna i kantonalna delegacija predvođena članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Novinar Radia Bosanska Krupa upitao je Izetbegovića za projekt izgradnje putne komunikacije Bos. Krupa-Bihać preko Grmuškog platoa na koju krupljani čekaju 20 godina iza rata.

Krivca za to Izetbegović vidi u parlamentarcima sa USK koji kako kaže neće da podrže Zakon o akcizama:

„Dok se ovako budu odnosili parlamentarci iz Krajine prema tom pitanju od tog puta neće biti ništa.Upravo zahvaljujući glasovima protiv akciza koje su dali parlamentarci iz Krajine vi nećete imati ove godine otvorena gradilišta diljem Krajine.”

sepic

Da protiv akciza nisu bili samo krajišnici potvrđuje sad već bivši član Kluba poslanika SDA u parlamentu BiH Senad Šepić:

“Prvo, protiv akciza su, zadnji put u Parlamentu BiH glasali 23 kolegice i kolege, a ne samo dvojica krajiških parlamentaraca, dok je samo 14 bilo za, od kojih tek pola Kluba poslanika Stranke koju danas, na ovakav način vodi Izetbegović.

Drugo, akcize su novi nameti i poskupljenja ljudima života, služile bi za pokrivanje i vraćanje dugova i starih kredita, i ne bi bilo nikakvih velikih novih cesta, a što su potvrdile i nedavno objavljene odluke Vlade Federacije BiH u kojima se obrazlaže da će se kredit Razvojnoj banci vraćati iz akciza.

Treće, dosad je skoro osam milijardi km prikupljeno po osnovu akciza i putarina u zadnjih 10 godina. Neka pokaže ceste koje su izgrađene tim sredstvima, a pošto je bio u Bihaću, trebao je Krajišnicima odgovoriti, koje ceste su u Krajini izgrađene od tih 700-800 miliona km, koliko je od ukupno tih 8 milijardi, prikupljeno u tom dijelu BiH? Isto se pitanje može i treba postaviti za svaki drugi dio naše zemlje.

I četvrto, mogao je pregledati svoja ranija predizborna obećanja o investicijama u Krajini, o kargo aerodromu Željava, Unskoj pruzi, plinifikaciji USK, brzoj cesti Sarajevo- Bihać… i odgovoriti šta je od toga uradio, koliko je investicija osigurao u Krajini, u 6 godina koliko je predsjednik BiH, a dobio je u tom kraju najveći broj glasova, koliko je imenovanja krajiških kadrova izvršio on, kao i njegovi premijeri u Vladi Federacije i u Vijeću ministara BiH… Da mu pomognemo, od više stotina imenovanja, nema niti 2 posto kadrova iz tog dijela BiH; nakon 6 godina čekanja i lažnih obećanja, djeca u centru Cazina u osnovnoj školi u rukavicama pohađaju nastavu, a naš narod koji je primoran kruh zarađivati van granica BiH, na graničnim prelazima čeka i po 3 sata, uprkos desetinama apela, molbi i inicijativa koje su krajiški parlamentarci upućivali i usvajali u Parlamentu BiH.”

bake-krupa-kabine

Članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i ostalim članovima delegacije predstavljena je firma, svi njeni kapaciteti, način proizvodnje i izvoza, ali i izazovi s kojima se susreće u svakodnevnom radu.

„Pozitivno sam iznenađen gabaritima ove fabrike, ovako jedan moćan 10.000 kvadratnih metara proizvodni pogon, 250 zaposlenih, od toga u ovoj godini 50 zaposlenih traže još 15 varioca ovih dana, to je ono što je u ovom času najbitnije za Bosnu i Hercegovinu. Proizvodni pogoni koji garantiraju zapošljavanje, zadržavaju ljude od odlaska. Odlazak u ovome času varioca iz pogona se može riješiti poboljšanjem radnih uslova i doškolovavanjem. Ova fabrika je na vezi sa proizvodnim sistemom u Krajini i oni investiraju u to da se dođe do jednog kvantuma upravo tih proizvodnih radnika kojima se nudi nešto bolji uvjeti u EU“, ističe član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

5-6

Sa potencijalima Bosanske Krupe sve prisutne upoznao je načelnik Općine Armin Halitović. Rekao je da se u Bosanskoj Krupi ima šta vidjeti, da je ovo samo mali dio metalne industrije. Naglasio je da je Bosanska Krupa općina sa povoljnim poslovnim okruženjem i da može služiti kao ogledni primjer kako sarađaju lokalna zajednica i privreda.

 

(Izvor: radiobk.net)

Topic
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 17:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top