Ko je tražio pritvorsku jedinicu u Lipi?

llipa
U Bosni i Hercegovini se nižu kritike na račun pritvorske jedinice u izbjegličkom kampu Lipa kod Bihaća, a direktor austrijske organizacije koja je izgradila ovaj objekat, Michaela Spindelegger, izjavio je za austrijske medije da je Evropska komisija tražila da on bude izgrađen.

 

Der Standard navodi da, prema riječima generalnog direktora ICMPD-a Michaela Spindeleggera, kontejnerski sistem košta 500.000 eura i trebao bi ponuditi prostor za dvanaest ljudi. On je za agenciju APA rekao da bi osobe koje bi mogle ugroziti druge ljude u kampu treble tamo biti smještene maksimalno 72 sata.

 

Rekao je da se ICMPD uključio u izgradnju objekta jer je EU komisija to tražila, te da je bilo poželjno da se izgradi što prije. Navodi se da je objekat završen u januaru i da sada treba biti predan bh. vlastima.

Za Sevlida Hurtića, Minsitar za ljudska prava BiH, je najveći problem što se ovaj objekat nalazi na prostoru izbjegličkog kampa. On je rekao da izbjeglice ne bi trebalo da imaju “nikakav kontakt sa kriminalcima”.

Der Standard navodi da je ranije Ministra unutrašnjih poslova Nenad Nešić izjavio da je u Lipi smješteno 254 izbjeglica. Rekao je da je u prva tri mjeseca ove godine iz Hrvatske u BiH deportovano 768 osoba na osnovu sporazuma o repatrijaciji. Još 1.816 zahtjeva za repatrijaciju je odbijeno, a među tim ljudima nema nikoga ko bi ugrozio “sigurnost bosanskih građana i njihove imovine”.

Početkom aprila su bh. mediji objavili su da je zatvor u izbjegličkom kampu Lipa izgrađen bez građevinske dozvole koju je trebala odobriti gradska uprava Bihaća, ali da ICMPD nikada nije kontaktirao bihaćke vlasti u vezi s tim.

Među pritvorenim bi bili i tražioci azila

U međuvremenu se oglasio i Spindelegger, te je za agenciju APA izjavio da su sve potrebne dozvole osigurane.

Prije nego što smo bilo šta uradili, pitali smo vlasnika, odnosno bosanskohercegovačko ministarstvo sigurnosti, i (…) je rečeno da su sve potrebne dozvole dobijene i da možemo početi sa gradnjom“, rekao je on.

Takođe je naglasio da je njegova organizacija samo izgradila ovaj objekat, ali nije njegov vlasnik ili operater.

Međutim, kamp ima mnogo veze sa politikom azila, što je navodno i potvrdio portparol Evropske komisije za Der Standard. Navodno se radi o višenamjenskom centru za migrante koji bi tamo bili “zbrinuti i identificirani”.

U određenim slučajevima moguća su i ograničenja slobode i hapšenja dok se ne donese konačna odluka o azilu ili repatrijaciji“, navodi se.

Također se navodi da je zatvorski prostor “dizajniran u skladu sa međunarodnim standardima”.

Gdje je ključ?

Nedavno je zastupnica Zelenih u austrijskom parlamentu, Ewa Ernst-Dziedzic, posjetila BiH da lično provjeri šta se gradi u Lipi.

To je unutar kampa Lipa jedna zasebna struktura sa ogradom od 6 metara. Tu su dva kontejnera. Jedan od njih sadrži male ćelije sa malim prozorima, a drugi kontejner iza je bio čak bez prozora. Tu je velika zelena ograda. Sve je zatvoreno i sve se posebno nadgleda kamerama”, izjavila je ona za N1.

Međutim, navela je da nije mogla da uđe u taj objekat, te da joj je rečeno “da je ključ u Beču”.

Znači da je kod međunarodne organizacije kojoj je sjedište kod nas u Beču, gdje je direktor Michael Spindelegger koji je izgleda dobio zadatak koncipira te pritvorske jedinice u kampu Lipa, te da to implementira”, rekla je.

Također je navodno pozvala Spindeleggera da skupa dođu u BiH i da joj otključa taj objekat.

Der Standard navodi da je organizacija ICMPD ovo negirala, te da je ključ u Sarajevo kod njihovih zaposlenika i da će biti predat upravitelju Lipe za nekoliko sedmica.