Majke Srebrenice: Svijet može učiti iz naše istrajnosti i iskrene borbe za istinu i pravdu

c

Iz udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u Srebrenici, u prvim reakcijama na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručuju da je bilo očekivano da će Rezolucija biti usvojena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 18 je bilo protiv, 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Rezolucija je trebala i ranije da bude usvojena, ali, evo, usvojena je danas i ovo je važan korak za budućnost. Glasanje je bilo teško, imali smo različite stavove zemalja, ali rezolucija je usvojena i to je bitno. Ovo je za nas važan trenutak. Važan je ovo trenutak za cijeli svijet. Razočarani smo odnosom Srbije i stavovima koje smo čuli. Zahvalni smo onim zemljama koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Emocije su prevladale, jer je ovo proces koji je dugo trajao, naša borba traje gotovo tri decenije. Svijet može učiti iz naše istrajnosti i iskrene borbe za istinu i pravdu", istakla je Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".