Helez odgovorio Zahiragiću: "Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad"

helez

Povodom izjave Zahiragića zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama poručio  je, a izjavu prenosimo u cjelosti:

"Određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić, nikako da prežale gubitak vlasti.

U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH.

Za vrijeme dok je Fadil Novalić bio premijer Vlade F BiH, namjenska industrija je bila na izdisaju. Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata.

Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram.

Danas pred Kurban bajram u Binasu je podijeljeno 2500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju.

U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA.

Ono što vam ja nikad neću oprostiti, a siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS.

Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i Zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože.

Dragi Harise ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad."