Moguć slab snijeg na visokim planinama

B

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

  • od 09:00 do 09:15 i od 15:00 do 15:15h trafopodručja: Trn, Polje 1, Miral, Trn 2, Begluk 1 i 3 i Ćejvani,
  • od 09:00 do 15:15h trafopodručja: Šiljkovača 1, 2 i 3, Nepeke i Šmrekovac.
    Ostalo područje općine uredno je snabdjeveno električnom energijom.

Za četvrtak i petak ujutro su najavljeni kratkotrajni prekidi: od 06:00 do 06:30 sati trafopodručja: TS Duranovići, Mekote 1, Mekote 2, Redžića ograde, Redžića ograde 2, Grad 2.

Vodosnabdijevanje je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i tri saobraćajne nezgode. U nezgodama jedno lice je zadobilo teže, a jedno lakše tjelesne povrede.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 36 pacijenata. Dežurni su bili doktori Ajla Husić, Abdulah Fazlić i Kenan Dautović. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

 

Svjetski dan hronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se svake godine, treću srijedu u novembru. Globalna inicijativa za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest svake godine odredi drugu temu kojom se nastoji podići svijest javnosti o ovoj čestoj i teškoj bolesti. KOPB je i dalje jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u cijelom svijetu i zato je važno na vrijeme voditi računa o zdravlju pluća.

 

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost zbog odrona. Na dionicama Bosanski Petrovac-Ripač i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, te ponegdje u jugozapadnim krajevima, skrećemo pažnju i na jak vjetar. S obzirom da meteorolozi za danas najavljuju padavine u većem dijelu naše zemlje, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima Semizovac-Olovo-Kladanj (na nekoliko lokacija) i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Na visokim planinama je moguć slab snijeg. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a prema kraju dana i u ostatku zemlje. Dnevna temperatura zraka od 8 do 14, na jugu zemlje do 18 °C.

Tmurno vrijeme praćeno padavinama, iako bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod meteoropata će uzrokovati nešto jače tegobe, pretežno u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Uz povećan sadržaj vlage u zraku, osjet hladnoće u drugom dijelu dana će biti izraženiji, stoga je preporučljivo adekvatno se odjenuti. Hronični bolesnici ne bi trebali pretjerivati sa aktivnostima.