Najavljeni prekidi u isporuci električne energije

 L

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije od 10:00 do 13:00 sati u trafopodručjima Tuk 2, BF-Komerc, Autoservis, Polje 2 i Klančine. Elektronapajanje ostalog područja kladuške općine je stabilno, informišu iz Podružnicw “Elektrodistribucije“.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u proteklom periodu bilježe jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Miran je period iza kladuških vatrogasaca, saznajemo od dežurnog Grahovića.

Timovi Hitne službe Doma zdravlja pružili su zdravstvenu zaštitu za 44 pacijenta. Dežuni doktori bili su Arnela Čokić i Abdulah Fazlić.

Uredna je isporuka pitke vode na području kladuške općine, saznajemo u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

14. novembar je Svjetski dan dijabetesa. Tema obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u periodu 2021-2023 je dostupnost zaštite za oboljele od dijabetesa, a ove godine Svjetski dan dijabetesa obilježava se sa sloganom „Dijabetes: saznaj svoj rizik, saznaj svoj odgovor“. Ovaj slogan upućuje na važnost poznavanja rizika od obolijevanja naročito od dijabetesa tip 2 kako bi se pomoglo u odlaganju ili prevenciji bolesti, te značaju pristupa potrebnim informacijama i zdravstvenoj zaštiti kako bi se osiguralo pravovremeno uspostavljanje dijagnoze i liječenje.

Svjetski dan dijabetesa, bit će obilježen i u Velikoj Kladuši kroz uličnu akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi (ŠUK-a), podjelu aparata i edukativnog materijala zainteresiranim građanima Velike Kladuše. Organizator je Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a, odnosno članovi iz Velike Kladuše, a održaće se od 10 do 13 sati u parku kod Kladuške naušnice (kod kružnog toka).

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U večernjim satima slaba kiša je moguća u sjevernim područjima Hercegovine i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20, u sjevernim područjima Bosne do 22 °C.

Pod uticajem stabilnog vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije. Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Obzirom na niže temperature tokom jutra i večeri, neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje. Savjetujemo Vam da topliji dio dana provedete van gradske sredine.

Stanje na putevima

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle. Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone, kao i na mjestimično jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. „VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT!“  Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva jer oni smanjuju rizik pogibije u sudaru za oko 50% ako su pravilno postavljeni i korišteni. Zato VEŽITE SIGURNOSNI POJAS ZA VRIJEME VOŽNJE, BEZ OBZIRA KOLIKO MALA BILA RELACIJA NA KOJOJ VOZITE !