Najpoželjnije zanimanje u BiH sa visokim plaćama

.

Koliko ja imam? Četiri i nešto. Oko četiri i nešto. Da li je bruto ili neto, nemam pojma, kazao je Dodik

 

Odavno je poznato da je u Bosni i Hercegovini najpoželjnije zanimanje biti političar. Dok radnici od svoje minimalne mjesečne plate jedva spajaju kraj s krajem, oni koji odlučuju o iznosu radničkih plata imaju višestruko veća primanja. Tačnije, za mjesec priskrbe i šest minimalnih radničkih plata.

Da je politika postala unosan posao, nije novost. Enormno visoke plate, skupi automobili, pogodnosti i olakšice u svim sferama sastavni su dio života gotovo svakog političara u BiH. Daleko od surove realnosti s kojom su suočeni građani BiH dok se svakodnevno bore za egzistenciju, primanja političara u državnom i federalnom parlamentu mjere se u milionima, piše Federalna.ba.

Nekoliko hiljada bez naknada

- Najviše plate imaju državni parlamentarci. Te plate iznose i do 5.000 KM mjesečno, s tim da moram napomenuti da, osim plata, državni parlamentarci imaju i druge vrste naknada - topli obrok, naknadu na prijevoz, naknadu za odvojeni život. Tako da ta njihova primanja, kod nekih parlamentaraca iznosi oko 6.000 KM mjesečno - kaže novinarka CIN-a Jasna Fetahović i ističe kako je Željko Komšić imao platu oko 5.300 KM, Šefik Džaferović oko 5.600 KM, a Milorad Dodik 5.300 KM.

Dakle, nekoliko hiljada bez naknada. Pa je ponekad teško sabrati sve.

- Koliko ja imam? Četiri i nešto. Oko četiri i nešto. Da li je bruto ili neto, nemam pojma - kazao je Dodik.

Zvanični podaci, ipak, pokazuju više. Do 2019. godine tačan iznos nije bio poznat pod izgovorom da je to privatna stvar, a onda odlukom Suda BiH morali su dostaviti podatke o plati na uvid javnosti. Svaki član Predsjedništva BiH prima platu višu od 5.000 maraka, bez naknada. Pitamo se jesu li te plate radom opravdane.

- Naravno da nije opravdano, ali to je samo još jedna manifestacija potpune političke neodgovornosti nosilaca političke moći u zemlji. Kada pogledate, zapravo, njihove rezultate, odnosno ono po čemu bi trebalo biti vrednovanje njihovog rada, doći ćete do jednostavnog zaključka da oni ne ispunjavaju ni minimalne kriterije - kaže Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Trasparency internationala BiH.

Realnost je težak život

Šef Stručne službe SSSBiH Adis Kečo ističe kako se u Parlamentu FBiH i državnom parlamentu zarađuju velike svote novca - za posao koji, kako kaže, i nije odrađen u onoj količini koliko se očekivalo.

Potrošačka korpa sve je skuplja, a trenutno iznosi više od 2.000 maraka. U Federaciji BiH najniža zakonski garantovana plata za 2022. godinu iznosi 543, dok u RS-u iznosi 590 maraka. Dakle, minimalac ne može pokriti ni osnovne životne potrebe. Za život dostojan čovjeka potrebno je više.

- Savez samostalnih sindikata je uputio inicijativu, zajedno sa šefovima klubova političkih partija u Zastupničkom domu, kojom tražimo da minimalna plata u FBiH iznosi 1.000 KM - napominje Kečo.

S druge strane, realnost je težak život. Barem onih čijom zaslugom političari imaju priliku svakog mjeseca puniti džepove velikim platama - za građane nedostižnim. Činjenica da političari na državnom i entitetskom nivou mjesečno zarade šest ili čak sedam puta više u odnosu na radnike, za građane je, kažu, sramotna.

Za još jedan mandat, političari su, praksa je pokazala, spremni učiniti sve. Obećani rad u interesu naroda vrlo često po dolasku na funkciju biva zamijenjen ličnim. Podignute ruke samo onda kada odlučuju o povećanju svoje plate, za građane malo i nedovoljno.