Heftičnjak: Nana Fata i Sebija I. – dva lica današnje BiH

Fata

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Počelo uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović

Dvije žene, njihove priče, danas na najbolji način oslikavaju dvije Bosne. Jedna zapetljana u diplome, suprugovu štelu koji je postavio na najvažnije mjesto u zdravstvu, bahata i na jeziku i na djelima – sa Kliničkog centra otjerala je više od 160 ljekara (!), traži da je se titulira, a huda ne zna ni sama je li postdiplomski studij završila u Zagrebu ili ne... Druga, borac! Pravedna i čestita. Boreći se za svoju avliju, izborila se za državu Bosnu i Hercegovinu. Izgubila ogroman broj familije u genocidu, ali istrajna u borbi za istinu. Ne zanimaju je titule niti pozicije. Super nana Fata je oličenje dobre Bosne, one u koju većina građana ove zemlje. S druge strane, Sebija I. oličenje je bahate vlasti koja je ovu zemlju svrstala u nazadne. Od institucija su napravili privatne kanale i sisteme. Vjerujemo da nana Fata i njena Bosna ima budućnost, a ne ona Bosna Sebije I. i njenog muža. Fata je pobijedila nepravdu. Ima svoju avliju. Cijela Bosna je nanina avlija.

 

Efendić: Preživjelima će biti lakše ako Mladić bude osuđen za ono za što je kriv

Za dva dana biće izrečena presuda Ratku Mladiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu za ratne zločine i genocid u Srebrenici. Srebreničanka Fadila Efendić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i sina, smatra kako preživjele žrtve ipak neće imati neku veliku korist od te presude, ali da će koliko-toliko pravda biti zadovoljena. – Preživjelima će biti lakše ako Mladić bude osuđen za ono za što je kriv, a to je genocid i zločin protiv čovječnosti. On zaslužuje doživotnu robiju i moja želja je da se prvostepena presuda potvrdi – izjavila je Efendić, koja je i predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice". Za Srebreničanina Elvisa Špiodića, koji je u vrijeme genocida imao deset godina, presuda Mladiću je samo jedan mali djelić satisfakcije koja daje nadu budućim generacijama da pravda ipak postoji.

- Oni su uništili ovaj grad koji se neće oporaviti ni za sto godina, jer je bilo sistemsko uništavanje jednog naroda na ovim prostorima. Nama niko ne može vratiti naše najmilije, niti nadoknaditi naše izgubljeno djetinjstvo. Ne postoji presuda koja može zamijeniti nečiji život i ta presuda je samo jedan djelić satisfakcije – poručio je Špiodić, koji je bio prisutan u Hagu tokom izricanja prvostepene presude Mladiću. U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari 8. juna će biti organizovano javno praćenje izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

 

Marka za RTV HB je nastavak zaokruživanja 'trećeg entiteta', ali i gušenje opozicije

Dok Dodik bulazni o novom visokom predstavniku, njegov pajdaš Dragan Čović i dalje radi nezakonite stvari. On je, zna se, napravio jednu nevladinu organizaciju, u kojoj učestvuju parlamentarci, ministri, visoki dužnosnici, i tom fiktivnom organizacijom maše kao nekakom skupštinom. To je jasno, protuzakonito i protuustavno i da se glavna tužiteljica Gordana Tadić miješa u svoj posao ova lakrdija koja sebe zove Hrvatski narodni sabor bi bila sankcionisana. To što Dragan Čović želi treći entitet jasno je i maloj djeci, ali da ga neće dobiti isto tako je jasno svakom ozbiljnom čovjeku. Uz to, Čović je na posljednjem zasjedanju HNS-a, ponovo protuzakonito, pozvao da se inicira finansiranje RTV Herceg Bosne od strane Elektroprivrede HZ-HB koju kontrolira HDZ. Jedna marka je prema Čovićevom mišljenju simbolična za svaku hrvatsku porodicu, posebno kada se njome finansiraju i grade institucije kojima se oživljava paradržavna tvorevina koja se nije uspjela stvoriti udruženim zločinačkim poduhvatom. Pod krinkom ugroženosti Hrvata sada se želi ustabiliti RTV diskriminirajućeg naziva, koja vrijeđa sve žrtve zločina počinjenih na neuspjelom putu uspostave Herceg Bosne. Nakon Elektroprivrede HZHB koja uglavnom zbraja gubitke i u kojoj se isključivo pitaju Čovićevi Hrvati, RTV bi bila nova institucija trećeg entiteta koji formalno pravno ne postoji, ali suštinski egzistira uz prešutnu saglasnost HDZ-ovih koalicionih partnera koji se nameću kao predstavnici Bošnjaka. Naravno, da bi ovo Čović koristio kao svoj TV kanal i time ubio opoziciju, koja, da se ne lažemo, svakako i ne postoji.

 

Nova skandalozna izjava Fadila Novalića: Nismo žurili za vakcinama da ne budemo pokusni kunići

Da nije tragičan bio bi zabavan. Federalni premijer prvo zavije u crno građane Federacije pa nas onda sve onako nasmije. Fadil Novalić tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao je i na novinarska pitanja o problemima u nabavci vakcina za građane, te sporom procesu vakcinacije u tom entitetu i ZDK-u. Novalić je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina. Mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

- Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi. I bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile . Mađarska, Srbija, Izrael… - naveo je Fadil Novalić. Dodao je kako “jednak procenat vakcinacije” kao BiH imaju neke razvijenije zemlje.

- Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode. Pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta" - kazao je Fadil Novalić. Smiješni i tragični Fadil.

 

Nezavisni blok oštro protiv kriminalne dodjele novca za podršku privredi tokom pandemije

Nakon što je Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine objavio izvještaje o finansijama javnih institucija, te je utvrđeno da ministarstva koja vode Edita Đapo, Šemsudin Dedić i Nermin Džindić nisu ispoštovala kriterije o dodjeli novca za saniranje posljedica pandemije, potvrda su ranijih navoda predstavnika Nezavisnog bloka o nesposobnoj i korumpiranoj vlasti, kao i da je uspostavljen kriminal kroz sistem u javnim finansijama. Iako su parlamentarci opozicije, među kojima i oni iz Nezavisnog bloka, upozoravali da su vladine uredbe i odluke o dodjeljivanje pomoći firmama tokom pandemije neustavne i nezakonite, jer su se njima izbjegli zakoni, te su na sramotan, a evo revizija je to potvrdila, i na kriminalan način dodijelili milione KM podobnim i stranačkim firmama. ''Revizija je pokazala da se novac dijelio šakom i kapom ne da bi se očuvala radna mjesta, niti da bi privreda preživjela koronu, nego da se nahrane stranačke i podobne firme. Kako drugačije objasniti da skoro pola miliona KM dobije firma koja ima 2 zaposlena, ili da stotine hiljada KM dobije firma koja je otpustila 70-tak radnika... Ministri su nagrađivali kompanije koje su otpuštale radnike! Ova Vlada je pokazala da radi protiv radnika i čestitih poslodavaca i javnost mora biti upoznata sa kriminalom koji je uspostavljen ovim vladinim uredbama i sramnim odlukama, te on mora biti odbačen i sankcionisan. Parlament o ovome mora raspravljati'', kazao je zastupnik NB-a u Parlamentu FBiH, Amer Obradović.

 

Zmajevi porazom u Danskoj nastavili sramotni niz od 13 mečeva bez pobjede

Fudbalska reprezentacija BiH tone sve dublje i dublje. Ne pamtimo kad smo zadnji put pobijedili. Izgubili smo i danas od Danske Danske rezultatom 2:0 u prijateljskoj utakmici u Brondbyju. Danci su od početka utakmice krenuli žestoko, a do gola su stigli u 18. minuti. Eriksen je ubacio iz kornera, a u gužvi u petercu najbolje se snašao napadač Barcelone Braithwaite i pogodio za 1:0.

Mogla je podmlađena ekipa BiH šest minuta kasnije iznenađujuće do izjednačenja. Saničanin je šutirao glavom nakon kornera, ali je Larsen izbio loptu s gol-linije pa je Danska zadržala vodstvo. Od tog trenutka do kraja prvog poluvremena igralo se isključivo na polovini BiH jer su Danci željeli doći do drugog gola. Kružili su dugo oko šesnaesterca, ali nisu uspjeli doći u pozicije za udarac pa promjene rezultata do odlaska na odmor nije bilo. I drugi gol su Danci dali iz kornera. Do kraja utakmice više nije bilo promjena pa je reprezentacija BiH i 13. utakmicu zaredom ostala bez pobjede. Posljednji trijumf je ostvaren protiv Lihtenštajna u novembru 2019. godine. Narednu utakmicu reprezentacija BiH igra 1. septembra na gostovanju u Francuskoj u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.