Marka za RTV HB je nastavak zaokruživanja 'trećeg entiteta', ali i gušenje opozicije

covic

Piše: Ernad Metaj

Nije predsjednik HDZ-a Dragan Čović odustao od trećeg entiteta. Ko hoće da bude objektivan to pokazuje i pokušaj da se preko Hrvatskog narodnog sabora inicira finansiranje RTV Herceg Bosne od strane hrvatskih obitelji. Za to bi poslužila još jedna živa tekovina paradržavne tvorevine od koje se HDZ nije odrekao, a to je Elektroprivreda HZHB. Jedna marka je prema Čovićevom mišljenju simbolična za svaku hrvatsku porodicu, posebno kada se njome finansiraju i grade institucije kojima se oživljava paradržavna tvorevina koja se nije uspjela stvoriti udruženim zločinačkim poduhvatom.

Pod krinkom ugroženosti Hrvata sada se želi ustabiliti RTV diskriminirajućeg naziva, koja vrijeđa sve žrtve zločina počinjenih na neuspjelom putu uspostave Herceg Bosne. Nakon Elektroprivrede HZHB koja uglavnom zbraja gubitke i u kojoj se isključivo pitaju Čovićevi Hrvati, RTV bi bila nova institucija trećeg entiteta koji formalno pravno ne postoji, ali suštinski egzistira uz prešutnu saglasnost HDZ-ovih koalicionih partnera koji se nameću kao predstavnici Bošnjaka.

Ono što Čović prešućuje je činjenica da svi Hrvati ne troše struju iz Elektroprivrede HZHB, pa uvođenjem finansiranja prema modelu HDZ-a hrvatska televizija u stvari je medij „legitimnih Hrvata“. Usvari narodnim parama Čović i HDZ stvaraju stranački megafon koji će poslužiti da se uguši i ono malo opozicije koja je ostala kod Hrvata. Čini se da su toga u ovom trenutku najsvjesniji predstavnici Hrvatske republikanske stranke čiji se Ivo Brešin nije zamjerao „hrvatskom“ mediju, ali jeste politici HDZ-a koja je zloupotrijebila i odnose Hrvata u BiH i Hrvatskoj. Dobro je Brešin primjetio da se sve svelo na interes HDZ-a s obje strane granice i međusobnu podršku za izbore. Tako i marka za RTV HB biti marka za promociju HDZ-a.

Netačne su tvrdnje HDZ-a o ugroženosti Hrvata jer nemaju svoj medij. Oni odavno opstruiraju finansiranje i napredak FTV-a u koji uredno imenuju svoje predstavnike u upravljačke strukture. Ako FTV ne ispunjava svoje obaveze prema Hrvatima krivci su i predstavnici tog naroda koji primaju dobru plaću za svoj (ne)rad. Tačno je da tu televiziju uglavnom finansiraju Bošnjaci, jer je politika HDZ-a da se od države uzme sve što se može a da joj se ništa ne vrati. Na FTV nema odvojenog programa na hrvatskom, srpskom ili bosanskom jeziku, ali u emisijama svako od voditelja koristi jezik koji govori, pa se nekada čak stekne utisak da je hrvatski jezik zastupljeniji od bosanskog.

Prije uvođenja finansiranja RTV HB uz račun od struje (pitanje je ko će to odobriti) bilo bi dobro da HDZ prikaže koliko je budžetskih sredstava do sada utrošeno u rad ove medijske kuće. Kantoni s hrvatskom većinom su njeni osnivači, iz općina gdje su načelnici Hrvati daje se novac za RTV HB, a agresivna politika “ugroženih“ išla je i dotle da se i u sredinama gdje se vlast dijeli s Bošnjacima želi iz budžeta trošiti novac samo za „hrvatsku stvar“. Zbog toga su prije dvije godine bili i protesti u Žepču, a premijer Posavskog kantona je nedavno Patriji pravdao plan da se za RTV HB izdvoji oko 600.000 maraka činjenicom da su spremni dati i novac za recimo tuzlansku televiziju koja bi zadovoljila potrebe Bošnjaka.

HDZ de fakto dijeli zemlju u kojoj godinama kontrolišu finansijske tokove i tako treba posmatrati ulogu RTV HB. Stvarne namjere Dragana Čovića danas je razotkrila i želja da se obezbijedi i dodatno finansiranje Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, dok njihov ministar pravde protivno presudi Ustavnog suda BiH opstruira rad Akademije nauka i umjetnosti BiH. Kao i FTV rado bi HDZ i ovu instituciju predstavio kao bošnjačku, ali nije.

HDZ je manjina koja odlučuje o većini stvari u BiH. Od toga stvarne koristi nema niko osim manjine okupljene oko vrha stranke koja izvrsno živi u državi koju ne voli. Bilo bi dobro da RTV HB prije nego uzme markicu od „legitimnih“ Hrvata njih objektivno informiše o tome šta su kao narod dobili za vrijeme vladavine HDZ-a.