Obilježavanje 14. godišnjice: Na otvaranju Memorijalnog centra u Srebrenici ukopano 107 žrtava genocida

Home

Obilježavanje 14. godišnjice: Na otvaranju Memorijalnog centra u Srebrenici ukopano 107 žrtava genocida


U prisustvu velikog broja porodica žrtava, predstavnika državnih i entitetskih institucija, međunarodne zajednice i drugih, danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća u Memorijalnom centru Potočari obilježena 14. godišnjica otvaranja ovog kompleksa i obavljena treća kolektivna dženaza i ukop za 107 identifikovanih žrtava genocida.   

Trećoj kolektivnoj dženazi 20. septembra 2003. godine prisustvovao je tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton), koji je s predstavnicama udruženja srebreničkih majki otvorio "Memorijalni centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine".

- Pored zvaničnog otvaranja memorijala ta 2003. godina karakteristična je po organizoanju tri dženaze i ukopu 989 identifikovanih žrtava genocida.

U prvoj dženazi te godine 31. marta ukopano je 600, 11. jula 282 i 20. septembra još 107 žrtava. Zato ovaj memorijal treba da bude mjesto sjećanja da se ovo zlo nikada i nikome ne ponovi, naglasio je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Visoki predstavnik za BiH Valnetin Incko, nakon polaganja vijenca i odavanja počasti, naglasio da je ljudsko pravo na dostojan način ukopati sve žrtve, jer s tim počinje čovječanstvo. 

- Važno je da imamo ovaj memorijal, gdje se sve žrtve genocida mogu nači vječiti smiraj, ali i puno toga raditi da se ostale žrtve pronađu, identifikuju i dostojanstveno ukopaju - kazao je Incko..

 

(Izvor: Avaz)
 

Objavio: Wed, 20/09/2017 - 12:37

Facebook komentari

Back to top