Obrušile se velike stijene u Bistričaku kod Zenice, ugrožene dvije kuće

Home

Obrušile se velike stijene u Bistričaku kod Zenice, ugrožene dvije kuće


Velike stijene jučer su se obrušile na regionalnu cestu koja vodi prema Tesliću u zeničkom naselju Bistričak pri čemu su ugrozile dvije stambene kuće u blizini, polomile most na rijeci Ograjina te oštetile put.

Kako saznajemo, do odrona stijena došlo je jučer oko 8:00 sati. Tom prilikom je prekinut saobraćaj u ovom dijelu Zenice, a veća stijenska masa prekrila je korito rijeke Ograjina.

Prema riječima Majde Kovač, glasnogovornice Fedralne uprave civilne zaštite (FUCZ), obrušene stijene nisu zaustavile protok vode, ali su ugrožene dvije stambene kuće.

"Saobraćaj na ovoj regionalnoj cesti je prekinut prema svim naseljima u Tesliću, a zbog nanosa većih stijenskih masa potrebna je analiza stručnjaka kako bi se pristupilo sanaciji i uklanjanja stijena. Zbog toga jutros nije ni otvoren alternativni put prema naseljima, dok stručnjaci ne naprave analizu", pojasnila nam je Kovač.

Geolog iz Zavoda za geologiju iz Sarajeva danas će sa pripadnicima Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i Federalne uprave civilne zaštite izaći na teren i napraviti plan kako da se uklone obrušene stijene i obezbijedi alternativni put.

"Najvažnije je da mještanima obezbijedimo prohodnost do okolnih naselja. Geolog će danas procijeniti i prijete li stijene daljnjim obrušavanjem ugroženim kućama", dodala je Kovač.

 

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Objavio: Wed, 24/05/2017 - 09:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top