Od danas od ponedjeljka zabrana ulaska u Srbiju za putnička vozila i pješake

granice

Putnička vozila i pješaci iz BiH od danas do ponedjeljka neće moći da pređu granicu prema Srbiji zbog tamošnjih novih mjera donesenih s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, saopćeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Granična policija BiH najavila je da Odluka o zabrani prelaska granice na svim međunarodnim graničnim prijelazima prema Srbiji za putnička motorna vozila i pješake stupa na snagu danas u 13 sati, a važi do 6. aprila u 5 sati.

Na graničnom prijelazu Bosasnka Gradiška pojačana je frekvencija teretnih vozila.

  • Bosanska Gradiška - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Bosanska GradiškaFOTO: ARHIV

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.  

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH. Riječ je o graničnim prijelazima Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Kozarska Dubica, Gabela Polje.

Osim Hrvatske, i Crna Gora je zatvorila sve granične prelaze prema BiH. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna motorna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prijelazi Bosanska Gradiška, Bijača i Bosanski Šamac, a preko Crne Gore granični prijelaz Klobuk.  

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, osim graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

 

Izvor: