Od stabilizacije vremena još uvijek ništa, međutim prognoze za ljeto su pozitivne

vrijeme
Ljetne mjesece ove godine obilježili su nestabilno vrijeme: kiša, pljuskovi, bujične poplave uzrokovane padavinama i nešto niže temperature od prosječnih. Na pragu smo prvog ljetnjeg mjeseca u godini, a naznaka za stabilizacijom vremena još uvijek nema.

 

Iako suviše slušamo o klimatskim promjenama, globalnom zagrijavanju i vremenskim anomalijama, činjenica jeste da su se vremenski izgledi u Bosni i Hercegovini, u odnosu na one od prije, zaista promijenili.

Iako većina nas mjesec maj pamti po sunčanim intervalima, tek ponekim kišnim danima i iznadprosječnim temperaturama za to doba godine, ovog puta je mjesec koji ispraćamo obilježen kišom.

Međutim, prognoza za izglede vremena za početak juna nije obećavajuća. Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao meteorolog Bakir Krajinović, morat ćemo biti strpljivi kada se radi o stabilizaciji vremena.

"Očekivanja oko tog 'pravog sunca' od najmanje pet uzastopnih dana bez padavina uz visoke temperature, su takva do to vrijeme još moramo pričekati. Nažalost, ni početkom juna nema naznaka da ćemo imati stabilan dug period sa visokim temperaturama zraka. Međutim, ono što modeli ukazuju jeste da će se produžiti stabilniji sunčaniji dio dana tako da će osjećaj ugode biti puno bolji nego na cjelodnevno tmurno vrijeme", kaže nam Krajinović.

Upozorava meteorolog da atmosfera i dalje nije stabilna, i dalje svakodnevno moramo biti spremni na pljuskove pogotovo u centralnim, sjevernim i istočnim dijelovima BiH tako da od najave stabilnog vremena još uvijek ništa. Međutim, ako tražimo nešto što je pozitivno jeste da će sve duži biti sunčaniji intervali, ali to ne umanjuje rizike od lokalnih pljuskova.

 

Kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

Godina 2022. okarakterisana je kao najtoplija do sada, međutim prognoze su takve da se očekuje da ova bude još toplija. Krajinović ukazuje da ovaj trend nije zaobišao BiH te da se nastavlja trend ljetnih sezona sa nešto višim temperaturama i - manjom količinom padavinama.

"Poprilično dugo se najavljuju odstupanja od prosječne temperatura zraka. Taj trend će biti najizraženiji na sjeveru naše zemlje. Dakle, u sjevernijim dijelovima dolazi do pozitivnih odstupanja od prosječne temperature od tri do četiri stepena. Na jugu će ta odstupanja biti od jednog do dva stepena", kaže Krajinović i dodaje:

"Moramo biti spremni na toplije ljeto nego što smo navikli. U pogledu padavina, prognoze nisu toliko pouzdane ali najizgledniji scenarij jeste da ćemo imati manje padavina od prosjeka", zaključuje Krajinović.

Foto: T. S./Klix.ba