Pet načina kako da održite duhovni elan i nakon ramazana

.
Da bi ste duhovni elan učinili praktičnim i održivim i nakon ramazana, evo pet jednostavnih koraka kako da to učinite:

 

1. Nastavite sa učenjem Kur’ana

Prvi način kako da održite vaš duhovni elan, jeste nastavite vašu vezu sa Kur’anom. Ako ste u ramazanu učili džuz dnevno, nastavite učiti minimum dvije stranice dnevno. Ako ste tokom ramazana slušali dva sata predavanja iz tefsira, nastavite slušati barem 15 minuta. Šta god da ste praktikovali u ramazanu, nastavite to i nakon ramazana, pa makar i u manjim količinama. Nije bitno u kojoj mjeri nešto radite, bitno je da to u kontinuitetu radite svakodnevno kako bi vaša bliskost sa Kur’anom i njegovo razumijevanje iz dana u dan sve više raslo i jačalo.
“Najbolji od vas su oni koji nauče Kur’an i druge podučavaju Kur’anu.” (Buharija 4739)

2. Posti 6 dana ševala

Ovo je teško za mnoge od nas, ali nagrada je velika. Post u mjesecu ramazanu je lakši, jer tada mnogi poste. A postiti odmah nakon ramazana, zahtjeva veliku snagu i odlučnost. Post mjeseca ramazana i šest dana ševala donosi nagradu posta cijele godine. Samo to je dovoljna motivacija. A uvećanje duhovnih koristi sigurno će vam pomoći da ostanete na pravom putu i nakon ramazana.
“Ko god isposti mjesec ramazan i nastavi šest dana u ševalu, biće mu upisano kao da je postio cijelu godinu.” (Muslim, 1163)

3. Budi realan u onome što očekuješ od samog sebe

Ponekad od samih sebe očekujemo previše. Očekujemo da budemo bezgriješni i savršeni nakon ovog ramazana do smrti. A kada se to ne desi, počnemo gubiti nadu i vraćamo se natrag u svoje nekadašnje stilove života. Put do Dženneta nije savršen. To dolazi kroz kontinuirani dnevni napredak. Budi realan i odredi sebi visoke ciljeve, ali ne budi previš strog prema sebi svaki put kada ne uspiješ da ih ostvariš. Ti si samo ljudsko biće koje griješi i koje napreduje sa svakim novim iskustvom. Fokusiraj se na ono najbolje u tebi, ne na to da budeš savršen i ako iskreno dadneš sve od sebe, Allah će ti ostalo oprostiti.
Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: “Niko neće ući u Džennet osim s Allahovom milošću!” Prisutni su upitali: “Zar ni ti, Allahov Poslaniče?!”, a on je odgovorio: “Ni ja, osim da me Allah prekrije Svojom milosti!” (Buharija, 6099 i Muslim, 2812)

4. Čini istigfar/pokajanje često

Svi mi griješimo i padamo u grijehe. Svi mi imamo neke svoje grijehe. A razlika između pravedne osobe i otvorenog griješnika nije ne činjenje grijeha. Razlika između te dvije vrste ljudi je u prikrivanju ili ne prekrivanju grijeha i kontinuiranom pokajanju ili ne pokajanju. Nakon ramazana se može desiti da ponovo zapadnete u neki grijeh kojeg ste i prije radili. Kada vam se to desi, ne gubite nadu. Kada vam se to desi ne dozvolite šejtanu da pobjedi. Uspravite se i nastavite dalje i nikada ne gubite nadu, jer vi obožavate onoga koji je El-Gafar/Onaj Koji najviše prašta i Er-Rahman/Onaj Koji je Najmilostiviji.
“Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, da vi ne činite grijehe, Allah bi vas uklonio i stvorio druge ljude koji bi griješili i od Njega oprost tražili.” (Muslim, 2687)

5. Kao prioritet sebi postavi obavljanje pet dnevnih namaza

Ovo sam ostavio za kraj, jer je to najvažniji savijet u ovom tekstu. Bez obzira šta ti se desilo, bez obzira koliko duhovno nisko pali, bez obzira na to koliko jako željeli da odustanete. Nikada, ali nikada ne ostavljajte pet dnevnih namaza. Ti namazi su vaša konekcija sa Allahom, dž.š. Oni su vaša šansa za oprost, vaša karta za Džennet, vaš dnevni razgovor sa vašim Stvoriteljem, vaša nada tokom teških dana, vaš mir u danima tuge, vaš potsjetnik u danima dobra i dokaz vašeg vjerovanja u Allaha, dž.š. Ako ništa druga, barem ostanite ustrajni u obavljanju namaza pet puta dnevno i nakon ramazana.

“Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz, pa ako bude ispravan bit će i ostala djela. A ako ne bude ispravan, neće biti ni ostala djela.” (At-Taberani)

Nadam se da će vam ovih pet smjernica pomoći da održite vaš duhovni elan i polet tokom cijele godine. Molim Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe i primi naša dobra djela.