Plinovod Sjeverni tok 2 pokazao se kao prepreka u pokazivanju jedinstva Bajdena i Šolca

2
Šolc je odbio da se obaveže da će prekinuti plinovod ako invazija krene naprijed

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) pokušali su u ponedjeljak u Bijeloj kući postaviti ujedinjeni front, ali izgleda da ostaje jedna ključna tačka pitanja uprkos njihovim obećanjima o jedinstvu: budućnost gasovoda Sjeverni tok 2, piše CNN.

U Bijeloj kući i u intervjuu na CNN-u Šolc je otkrio jasan jaz između sebe i svog američkog kolege u ogromnom plinovodu. Tokom konferencije za novinare, nakon sastanka u Ovalnom uredu, Bajden je bio izričit da projekat neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu. To je stav koji su on i američki zvaničnici zauzeli još odavno, i bio je ključna tačka razgovora sa novom Šolcovom vladom, kako tvrde visoki zvaničnici administracije.
Iskazali zabrinutost
Ali sam Šolc je odbio čak i da spomene projekat tokom konferencije za novinare, i odbio je da se obaveže da će prekinuti plinovod ako invazija krene naprijed, stav koji uzrokuje probleme njegovom ministru vanjskih poslova tokom posjete Ukrajini. U intervjuu za CNN, Šolc je ponovio svoj zavjet da će ostati u skladu sa SAD, iako opet nije htio razjasniti svoje namjere za projekt Sjevernog toka.

- Sve korake koje preduzmemo, uradit ćemo zajedno. Neće biti razlika u toj situaciji. Ono što mi danas radimo je da damo ovaj veoma snažan odgovor Rusiji, govoreći: "Ako napadnete Ukrajinu, to će za vas imati veoma visoku cijenu" - rekao je on.

Tokom konferencije za novinare, on je dao slično obećanje.

- Kažem našim američkim prijateljima, bit ćemo ujedinjeni. Djelovat ćemo zajedno i poduzet ćemo sve potrebne korake i sve ćemo učiniti svi zajedno - rekao je.

Koristio je engleski jezik kako bi iznio svoju poentu široj publici američkih zvaničnika, kako demokrata tako i republikanaca, koji su izrazili zabrinutost zbog spremnosti Njemačke da se suprotstavi Putinu.

Plinovod Sjeverni tok, koji prenosi ruski prirodni gas ispod Baltičkog mora u Njemačku, izbjegavajući Ukrajinu, naglašava Šolcovu nevolju u suprotstavljanju Rusiji zbog njenih agresija u Evropi. Njemačka u velikoj mjeri ovisi o ruskoj energetici, što otežava izricanje strogih kazni bez rizika od zatvaranja nafte i gasa tokom hladnih zimskih mjeseci.

Apsolutno smo ujedinjeni
Sjedinjene Države se protive naftovodu i jasno su izjavile da on neće ići naprijed ako Putin odluči da izvrši invaziju.

- Ako Rusija izvrši invaziju, to znači da tenkovi ili trupe ponovo pređu granicu Ukrajine, tada više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj - rekao je Bajden.

Ipak, Šolc je odbio da precizira šta je spreman da uradi da zaustavi Sjeverni tok 2, rekavši samo da će Njemačka preduzeti iste korake kao i Sjedinjene Države da kazni Rusiju.

Pritisnut od strane američkog novinara da li to znači "isključivanje" Sjevernog toka, Šolc je ponovo odbio odgovoriti nešto drugačije.

- Kao što sam rekao, mi djelujemo zajedno. Apsolutno smo ujedinjeni i nećemo preduzimati različite korake. Uradit ćemo iste korake i oni će biti veoma, veoma teški za Rusiju i ona treba da razumije - rekao je on.