Podzvizd: Novi biser u nisci domaćeg etnoturizma (FOTO)

Podzvizd
O velikokladuškom starom gradu Podzvizdu vijesti se šire kao o predivnom mjestu pod sretnom zvijezdom

 

Zahvaljujući entuzijazmu mještana, podršci Općine i države te donacijama iz dijaspore, stari grad Podzvizd kod Velike Kladuše stavljen je ponovo na mapu za posjetitelje kao jedan od bisera etnoturizma u BiH.

Kao prvo teren je idealan, čista priroda, voda i šumica, prastari star-forte oblik tvrđave sa pećinom ispod i dva mala jezera. Urađena je i kaldrma, kafe sa ljetnom baštom, rezervat za šumske životinje o kojima se brinu, rekreacijske staze te na kraju i ulična rasvjeta.

EKSKURZIJE

- Napravili smo pristupni put i krenuli sa saniranjem zidina i sve ostalo je pratilo. Bilo je podrške od federalnog Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, od Općine i donatora, kazao nam je Ahmet Rizvić, predsjednik Udruženja Stari grad Podzvizd.
Ove godine, kako reče Rizvić, imaju u planu raditi sanaciju zidina i obnovu stare drvene džamije. Vidjeli su da se svaki rad na obnovi Starog grada Podzvizd isplati.

image

Tako su došli u poziciju da se sve više turista raspituje i dolazi u njihovo selo, gdje mogu pronaći čak i suvenire sa motivima Podzvizda.

- Svaki dan neko dolazi, manje grupe naših ljudi iz raznih krajeva. Kako će biti tokom ove godine, sve zavisi od ove pandemije, jer ako ne bude striktnih ograničenja, očekujemo mnogobrojne ekskurzije, kazao nam je Rizvić.

image

 

Ovaj stari grad od 2010. godine ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i prijetilo mu je potpuno propadanje, jer je bio u prilično ruševnom stanju.

image

Kad se ruke slože...

 

Udruženje Stari grad Podzvizd je formirano baš da bi preokrenulo cijelu priču, te su svojim aktivnostima poslužili za primjer mnogima u BiH koji imaju nacionalne spomenike, a koji su zapušteni.

Stari grad Podzvizd u istoriji prvi put se spominje kada je kralj Bela IV poveljom od 4. oktobra 1264. godine grad darovao braći Kreči, Raku i Kupiši, za iskazanu hrabrost u boju sa Tatarima. Potomci ove braće 1456. godine, svjesni nove opasnosti osmanlijskih osvajača, sagradiše gradove Podzvizd i Vrnograč.

POD ZVIZDAMA

​Turci su ga napali u dva navrata i popalili 1553. i 1558. godine pod zapovjedništvom Malkoč-bega. Sve do 1563. u njemu je držana straža. Poslije je Podzvizd godinama bio pust.

Kao i svaki drugi srednjovjekovni stari grad, tako i Podzvizd ima svoje legende o imenu. Pripovijeda se da ga je sazidala neka gospodarica Marija Zvjezdana. Smatra se da je naselje ispod grada dobilo ime po svojoj gospodarici kao naselje pod zvijezdom, odnosno Podzvizd.

image

Udruženje žena Ašik-kaldrma iz Podzvizda posadilo je cvijeće, a pamti se i da je Podzvizd pošumljen borovima koji danas mirišu sa grada.

 

Druga legenda govori o Dalmatincima, putopiscima koji su zanoćili u dolinama ispod grada, te očarani visokom kulom na uzvišenju, imajući utisak da kula doseže visoko pod zvijezde, ne znajući kako se grad zove, nazvali su ga grad pod zvizdama ili Podzvizd.

Izvor imenice Podzvizd vodi u mitologiju starih Slavena koji su je povezivali sa bogom vjetra, oluje i kiše, koji sijeva sa visina.