Pojeftinjuje gorivo u FBiH - Nezavisni blok uputio reakcije nadležnima

NB
Obavijesti o smanjenju cijena nafte pristižu u Federalno ministarstvo trgovine, potvrđeno je agenciji Patria.

 

Obavijesti o smanjenju cijena nafte pristižu u Federalno ministarstvo trgovine, objavila je agencija Patria.

“Obavijesti o smanjenju pristižu u Ministarstvo. Ne mogu reći da je to masivan broj, ali ih ima solidan broj. Još od prošle sedmice cijene nafte se u prosjeku snižavaju za 5 feninga. Cijena dizela je od 2.21 do 2.23 i niža je u odnosu na petak”, javili su iz Ministarstva. Podsjećamo, cijena nafte na svjetskom tržištu za jedan dan pala je za više od 30 posto, a kako su javili svjetski mediji zbog coronavirusa. Takva situacija izazvala je haotično stanje na svjetskim berzama, ali je očito uticala na distributere nafte u FBiH.

Zahtjeve za smanjenje cijena goriva u našoj zemlji, inicirali su ponovo iz Nezavisnog bloka, stranke koju predvodi Senad Šepić, a koji posljednjih nekoliko godina tvrdi da vlasti u BiH moraju donijeti odluku o ograničavanju visine marže trgovcima i distributerima nafte i naftnih derivata, jer ostvaruju velike prihode i zarade, a gradjani plaćaju visoke cijene zbog akciza na gorivo koje im je država nametnula.

Šepić je, kao poslanik u Parlamentu BiH u prošlom mandatu bio najglasniji protivnik uvodjenju novih akciza i nameta na gradjane, te glasao protiv povećanja akciza na gorivo, iako se stranka kojoj je tada pripadao, SDA, žestoko borila za ovo povećanje. Nakon što je, suprotno stavu i odluci SDA, glasao protiv poskupljenja i povećanja akciza, Šepić je početkom 2017. godine isključen iz SDA, da bi u septembru iste godine, osnovao Nezavisni blok, čiji predstavnici su i danas nosioci ove ideje o ograničavanju marže i smanjenju cijena goriva.