Politolog Jović: Dodik će imati podršku Putina

.
BiH ima vanjsko-politički suverenitet i može izabrati da bude neutralna ako tako odluči, kazao je on

Politolog iz Zagreba i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović u Pressingu na N1 je govorio o odnosu Rusije, Bosne i Hercegovine, ali i RS prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali i o tome gdje je centar ruske politike na Balkanu.

- Srbija je napravila korak u stranu, od svoje prethodne deklaracije koja je bila više na poziciji na kojoj Srbija dugoročno gradi svoju vanjsku politiku kao vojna neutralnost. Ispravno je ocijenila političke realnosti u datom momentu - rekao je on.

Smatra da postoji još aspekata kada su u pitanju sankcije koje se uvode Rusiji. 

Napustio sjednicu

Jović je prokomentirao i napuštanje sjednice Milorada Dodika jučer, te je kazao da je Bosna i Hercegovina u pitanjima svoje vanjske politike jednako podjeljena kao i u unutrašnjim politikama, odnosno glavnih.

- Nama su (politolozima) ove situacije vrlo zanimljive, jer potvrđuju neke od teorijskih pretpostavki o kojima podučavamo studente, a jedna od njih je i da ima zemalja malih, kod kojih je pitanje po bilo kakvim opredjeljienjima vanjske politike vrlo riskantno zato što može destabilizirati i dezintrigirati zemlju. U takvim situacijama se preporučuje politika šutljivosti, to jeste da pokušaju izbjeći bilo kakvo glasanje - rekao je on. 

Dodao je da bi BiH bilo najbolje da izbjegne ovo pitanje. 

- BiH ima vanjsko-politički suverenitet i može izabrati da bude neutralna ako tako odluči - kazao je Jović. 

Podrška Putina

Na pitanje koje Dodik poteze treba povući, a koje mu je, kako se navodi u medijima, Putin naložio, Jović kaže da RS treba shvatiti nove realnosti, a to je da je Zapad prilično ujedinjen, uključujući i Srbiju, u osudi ruskog napada na Ukrajinu, te da poštuje teritorijalni integritet.

- To je jasan signal za teritorijalni integritet i drugih zemalja - naveo je.

Dodaje da ne očekuje da će se politika unutar BiH značajnije promijeniti jer su “politički akteri u visokoj mjeri autonomni, nisu marionete drugih stranih interesa, posebno ne tako dalekih kao da je Rusija”.

- Dodik će imati podršku Putina i dalje, pitanje je hoće li Vučić nakon danas - zaključio je on.