Pred nama je "temperaturni rolerkoster", a ovako izgleda detaljnija prognoza za ovu sedmicu

,

Protekla sedmica bila je tipična januarska, sa temperaturama uobičajenim za ovo doba godine, uz minuse, snijeg i susnježicu. No, čini se da ćemo za sada "odmoriti" od zime, s obzirom na to da nam stiže drastična promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Prema prognoznim modelima kojima raspolažu meteorolozi sa BHMeteo.ba, stiže nam temperaturni rolerkoster.

Prvo će u noći sa ponedjeljka na utorak i dalje biti prisutna hladna fronta koja bi mogla usloviti malo snijega, a onda u narednim danima slijedi jugo koji će donijeti kišu i porast temperature.

Ali, da počnemo od početka.

U ponedjeljak se očekuje oblačno vrijeme uz lokalno kišu, a na najvišim planinama snijeg. Padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje lokalno mogu biti nešto izraženije. U večernjim satima i u noći na utorak (16.01.) prodorom hladne fronte sa sjevera prolazno će biti susnježice i snijega, u većem dijelu zemlje, dok će bez snijega biti jedino u Hercegovini.

Što se, dakle, tiče padavina, bit će bez nekog značajnijeg stvaranja ili povećanja snježnog pokrivača te se tako uglavnom očekuje da će napadati od jednog do tri centimetra novog snijega. Najviše snijega se očekuje u centralnoj i istočnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 400 m, gdje se očekuje oko pet centimetara novog snijega.

Jutarnja temperatura u ponedjeljak -2 do 4, na jugu do 6 °C. Dnevna temperatura 2 do 7, na jugu i zapadu zemlje lokalno do 10 °C. Vjetar većinom slab do lokalno umjeren južnih smjerova. Na planinama lokalno jaki udari juga.

Navečer i u noći na utorak prodorom hladne fronte prolazno pojačan sjeverac.

Sutra, u utorak 16. januara, nakon prolazne hladne fronte u noći na utorak, od jutarnjih sati slijedi postepeno razvedravanje. Tako da će u utorak tokom dana biti pretežno sunčano vrijeme.

Jutarnja temperatura u utorak -3 do 1, na jugu do 5 stepeni Celzijusa. Dnevna temperatura 3 do 7, na jugu lokalno do 12 stepeni Celzijusa. Vjetar slab promjenjivog smjera, u jutarnjim i prijepodnevnim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do na udare jaka bura.

Postepeno jačanje južine uz naoblačenje u srijedu se najprije očekuje u Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne uz koje će većinom biti kiše i pljuskova. Više padavina u večernjim satima i u noći na četvrtak (18.01.). Do porasta oblačnosti će u poslijepodnevnim satima srijede dolaziti postepeno i u ostatku zemlje donoseći lokalno kišu.

Jutarnja temperatura u srijedu -4 do 5, na jugu do 7 °C. Dnevna temperatura 6 do 11, na jugu, sjeveru i zapadu zemlje lokalno do 13 stepeni

U četvrtak se, prema trenutnim prognozama, širom zemlje najavljuje umjeren do na udare jak jugo i toplo vrijeme. Temperatura bi lokalno u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne mogla dostizati i do 20 iznad nule. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne uz kišu i pljuskove. Ali to nije sve, jer je već u noći sa četvrtka na petak moguća još jedna hladna fronta uz osjetan pad temperature i prolazan snijeg.

 

Foto: Meteologix.com