Predsjednik IO Medžlisa IZ u Cazinu, Mirsad Topčagić, podnio neopozivu ostavku!

Home

Predsjednik IO Medžlisa IZ u Cazinu, Mirsad Topčagić, podnio neopozivu ostavku!


Kako portal Cazin.NET saznaje Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ u Cazinu, Misad Topčagić, prije nekoliko dana podnio je neopozivu ostavku te je na njegovu poziciju privremeno imenovan Haris Ćoralić, inače vijećnik A SDA stranke. 

Huškale se i šuškale, među građanima Grada Cazina, ovih dana, razne teorije i razlozi ostavke Topčagića. Mnogi tvrde da je razlog nedavno objavljeni prilog u "Mreži" FTV-e. No, kako bismo provjerili informacije i saznali onaj pravi i istiniti razlog, kontaktirali smo Medžlis IZ Cazin. 

Odgovor Medžlisa IZ u Cazinu na upit o ovoj situaciji prenosimo vam u cijelosti:

Srdačno Vam se zahvaljujemo na iskazanom interesu za objektivnim informisanjem posjetioca Vašeg portala i građana Grada Cazina, o trenutnoj situaciji na području Medžlisa IZ-e Cazin, te o ostavci predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Cazin, Mirsada Topčagića.

S tim u vezi ističemo sljedeće:

U skladu sa višim normativnim aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, postupajući po svojim nadležnostima propisanim Pravilnikom o organizaciji i radu medžlisa Islamske zajednice (Glasnik Rijaseta IZ-e u BiH, broj 5-6/1999), Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Cazin je, nakon provedenih procedura, na sjednici održanoj 23.12.2016. godine, usvojio Pravilnik o članstvu i članarini u Medžlisu IZ-e Cazin. Usvajanjem Pravilnika o članstvu i članarini i pratećih odluka za njegovu sprovedbu, koji svojim sadržajem ništa od dosadašnjih modela, visine i načina naplate članarine u džematima ne mijenja, već samo normativno uokviruje postojeće stanje na terenu, Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Cazin je otpočeo sa procesom uvođenja jedinstvenog sistema evidencije članstva i naplate članarine od 01.01.2017. godine.

Iako je projekat jedinstvenog sistema evidencije članstva i naplate članarine od 01.01.2017. godine predstavljen džematlijama preko džematskih odbora, u nekim džematima su od strane pojedinaca, iz njima znanih motiva, širene dezinformacije o cilju samog projekta kako bi se kod džematlija izazvalo nepovjerenje u rad institucije Medžlisa IZ-e Cazin.

Radi otklanjanja i najmanje sumnje u ispravnost postupaka i usvojenih akata od Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Cazin, Izvršni odbor je od Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ-e u BiH, kao jedine mjerodavne službe za pravno tumačenje akata donesenih na temelju propisa viših organa Islamske zajednice, zatražio pravno mišljenje o aktima koji se odnose na sistem evidencije članstva i naplate članarine u Medžlisu IZ-e u BiH od 01.01.2017. godine.

Aktom broj: 05-02-1-1221-2/17, od 13. marta 2017. godine, kojeg dostavljamo u prilogu, Uprava za pravne i administrativne poslove Rijaseta je jasno i nedvosmisleno istakla da svi naprijed pobrojani akti nisu u suprotnosti sa općim normativnim aktima Islamske zajednice u BiH, kao što su to pojedini tvrdili, te je podržala rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Cazin na uvođenju jedinstvenog sistema evidencije članstva i naplate članarine u Medžlisu IZ-e Cazin.

Nadalje, istim aktom Uprava za pravne i administrativne poslove ističe da je Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Cazin postupao u skladu sa obavezom propisanom općim normativnim aktom usvojenim od Sabora Islamske zajednice u BiH, kao najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Islamske zajednice u BiH, čije odluke su obavezujuće za sve niže organe, kao i da je Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Cazin djelovao u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

Sve naprijed navedeno na Skupštini Medžlisa IZ-e Cazin, održanoj 19.03.2017. godine, prisutnima je lično potvrdio i direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ-e, Ismail ef. Smajlović.

Što se tiče informacije o ostavci predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Cazin, Mirsada Topčagića, potvrđujemo njenu istinitost. Naime, iako se radi o ranije najavljenoj ostavci, ista je prolongirana do održavanja Skupštine Medžlisa IZ-e Cazin, zbog proceduralnih pitanja.

Nakon održane Skupštine Medžlisa, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, Mirsad Topčagić je, s ciljem sprečavanja daljnjih insinuacija vezanih za njegov angažman na poziciji predsjednika Izvršnog odbora, ne želeći da se proizvede bilo kakva šteta po rad institucije Medžlisa IZ-e Cazin zbog njegovog društvenog angažmana, na prvoj narednoj sjednici Izvršnog odbora podnio ostavku, te je na mjesto predsjednika Izvršnog odbora izabran Haris Ćoralić, svršenik Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji će dužnost predsjednika preuzeti nakon provedene procedure za upis u Registar promjena lica ovlaštenog za zastupanje Izvršnog odbora Medžlisa, koji se vodi pri Ministarstvu pravde u Bosni i Hercegovini.

Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Cazin se zahvaljuje predsjedniku Topčagiću na njegovom dosadašnjem radu i zalaganju za dobrobit Islamske zajednice kao institucije, ali i njenih pripadnika, čemu svjedoče brojni realizovani projekti u mandatu predsjednika Topčagića.

Džematlije naših džemata još jednom pozivamo da ne nasjedaju na priče pojedinih medijskih portala, kojima je cilj da omalovaže rezultate postignute zajedničkim radom i zalaganjem Izvršnog odbora Medžlisa i džematskih odbora. Sve aktivnosti Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Cazin oko uvođenja jedinstvenog sistema evidencije članstva i naplate članarine od 01.01.2017. godine  su transparentne, dostupne su u vidu usvojenih normativnih akata na našoj web stranici, ali i u kancelarijama Medžlisa IZ-e Cazin.


PRESS MIZ CAZIN

[caption id="attachment_422340" align="aligncenter" width="599"] Akt dostavljen u prilogu 1. stranica[/caption] [caption id="attachment_422339" align="aligncenter" width="597"] Akt dostavljen u prilogu 2. stranica[/caption]

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 16:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top