Predstava u režiji Dodika i drugih iz RS-a i pred Sudom: Provokacije o neustavnom Danu RS-a

N

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su, kao podrška optuženom Miloradu Dodiku, stigli i građani RS-a koji su svojim rekvizitima i aksesoarima nastavili sa provokacija vezanim za neustavni Dan RS-a.

Danas je pred Sudom Bosne i Hercegovine održano ročište u postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika. Tačnije, trebalo je biti održano, ali nije nakon što je traženo izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike i još sedam sudija otkazano.

Ali, da se predstava u režiji onih koji dolaze iz entiteta RS ne vodi samo u sudnici državnog suda, već i u pred zgradom institucije, svjedoče i fotografije koje je zabilježio fotoreporter Klix.ba.

Naime, nekolicina građana iz manjeg bh. entiteta je pred Sud BiH donijela ilustraciju automobilskih registarskih oznaka Banja Luka sa brojem 090192, odnosno sa datumom 9. januar 1992. što je datum koji manji bh. entitet proslavlja, a koji je Ustavni sud BiH u više navrata osudio kao neustavni.

Također, neki od njih su imali i kape na kojima je zastava RS-a i također obilježeno “9. januar”.

I dok još uvijek nije u potpunosti stišana bura nakon ovogodišnje proslave neustavnog Dana RS-a, sačekat ćemo da vidimo da li će i ovaj potez naići na eventualno krivično procesuiranje ili sankcionisanje.