Eskobar: U Bosni i Hercegovini napravljen ogroman uspjeh

r
Trebali smo učiniti više tokom cijelog rata za podršku nevinim žrtvama

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) je u današnjem brifingu za novinare govorio i o Bosni i Hercegovini.

 

On je naveo kako je u našoj zemlji registrovan pomak ka većoj funkcionalnosti te da je napravljen "ogroman uspjeh" pozivom BiH za članstvo u EVropskoj Uniji.

- I nastavit ćemo raditi sa sa strankama na terenu, političkim strankama, civilnim društvom i drugima, kako bismo iskoristili tu historijsku priliku - rekao je Eskobar. 

Upitan šta bi promijenio u Bosni i Hercegovini ako bi mogao da se vrati u prošlost, rekao je kako bi to bilo zaustavljanje “krvavog” rata.
 

 

- Kad bismo se mogli vratiti dovoljno daleko u 1991., trebali smo učiniti više da zaustavimo krvavi rat. Trebali smo učiniti više tokom cijelog rata za podršku nevinim žrtvama. 

Trebali smo učiniti više da spriječimo neke od zločina koji su se dogodili. Ali kad se to dogodilo, Dejton je bio najbolja prilika koju smo imali da zaustavimo najkrvaviji rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata - naveo je on.

Naglasio je kako se ne treba gledati u prošlost, nego u budućnost, navodeći kako ga ohrabruju nove generacije koje su spremni iskoristiti priliku da pomaknu BiH ka Evropi, objavljeno je na zvaničnom kanalu State Departmenta.

 

Foto : Arhiva