Pri kraju izgradnja spomen-obilježja Ljiljan, svečano otvorenje u julu na godišnjicu oslobođenja Ćojluka

Svečano
Radovi na izgradnji spomen-obilježja Ljiljan poginulim borcima 511. slavne bbr. i 5. korpusa Armije RBiH privode se kraju. Trenutno se postavljaju latice visine sedamnaest, a raspona deset i po metara, zbog čega će biti vidljiv iz skoro svih dijelova općine.

Obilježje se podiže u čast boraca koji su braneći Ćojluk, svoj grad i domovinu, herojski položili živote, pa će simbolično biti otvoreno u julu, na dvadeset petu godišnjicu ove presudne bitke.

Izgradnja spomen-obilježja na platou Ćojluka iznad Bosanske Krupe, koja traje već oko godinu dana, nalazi se u završnoj fazi. Nakon izlijevanja betonskih prstena na red je došlo postavljanje betonskih elemenata u obliku latice ljiljana, inače najčešćeg simbola Armije RBiH. Ovo je i nazahtjevniji dio realizacije projekta koji bi trebao biti završen danas, eventualno sutra. Nakon toga, uslijedit će uređenje poput brušenja betona, farbanja, osvjetljenja.

Memorijalno spomen-obilježje šehidima Ćojluka gradi se na površini od oko tri hiljade kvadratnih metara, a zemljište za izgradnju donirao je Husnija Šarić, demobilisani borac 5. Korpusa Armije RBiH i ujedno predsjednik građevinskog odobra. 

Većinu sredstava za realizaciju projekta osigurala je Općina Bosanska Krupa, a značajan doprinos su dali Vlada USK, te fizička i pravna lica putem donacija. 

Spomen-obilježje na čijem podnožju će biti uklesana imena 62 šehida koji su dali živote boreći se za odbranu i slobodu BiH, bit će završen i svečano otvoren 10. jula, na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Ćojluka.