"Prošla godina je godina koju su pojeli skakavci"

Godina 2019. je godina koju su pojeli skakavci. Ništa značajno se nije desilo što bi izmijenilo opštu letargiju koju imamo u proteklih nekoliko godina. Dominantna tema bila je kriza oko formiranja vlasti na nivou BiH, istaknuto je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Poseban problem je i taj što je Izborni zakon u BiH tako postavljen da građani ne mogu da iskažu svoju izbornu volju, kaže ekonomista Milenko Stanić:

„50 odsto ljudi izađe na izbore. Od toga 42 odsto je učešće javnog sektora koji kontroliše vlast.  Drugih 50 odsto vjerovatno je odgovorno što ne izlazi na izbore i ne pokuša da promijeni takvo stanje. Politika je postavljena tako da nosiocima vlasti odgovara siromaštvo. Što je narod siromašniji, to će glas biti jeftiniji“.

Kakav je životni standard - pokazuju statistički podaci. Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu je oko 1.900 KM, dok je prosječna plata oko 900 KM. To znači da su potrebne dvije prosječne plate da bi se pokrili troškovi života. Zbog toga se stanovništvo u velikoj mjeri zadužuje i zapada u dužničko ropstvo, kaže Stanić.