Ovo su konzerve graha u kojima su pronađeni dijelovi miša: Ima ih i u BiH

c

Putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) Agencija je obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Nakon što je kupac u Hrvatskoj u konzervi graha pronašao poveći komad štakora, reagirala je i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Naime, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) Agencija je  obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Kako je Agencija za sigurnost hrane BiH objavila na svojoj zvaničnoj stranici, radi se o smeđem grahu proizvođača Fiamma Vesuviana S.R.L., Via Pentelete 77, 80044 iz italijanskog grada Otavijano

Sporni lotovi su: Lot L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Uvoznik/distributer u BiH je Bakalar Komerc d.o.o., Struge bb, Čapljina.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije dodaju da se obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima piše Faktor.

Podsjetimo, prije nekoliko dana jedan kupac u Hrvatskoj doživio je nemali šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad štakora.

Javio se Evropskom centru izvrsnosti potrošača (ECIP), odnosno njihovoj Facebook stranici “Halo, inspektore”, gdje je objavljena i fotografija.

Reagirao je Državni inspektorat Hrvatske, ali i lanac Konzum, koji pod svojim brandom K plus plasira grah Garden good. Proizvođač je italijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L.