Putin se nada da Lukašenko neće prekinuti dotok ruskog gasa u Evropu

.
Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da ga Bjelorusija nije konsultirala o mogućnosti prekida dotoka prirodnog gasa u Evropu, dodajući da bi takav potez riskirao da naškodi odnosima između Minska i njegove ključne saveznice Moskve.

 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u četvrtak odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Evropske unije protiv Minska zbog migrantske krize na granici dvije strane, sugerirajući da bi mogao prekinuti tranzit gasa i ostalih roba preko Bjelorusije.

Bjeloruska sekcija gasovoda Yamal-Evropa dovodi ruski plin u Poljsku i Njemačku i u vlasništvu je ruskog državnog gasnog monopliste, Gazproma.

"Nedavno sam razgovarao s njim (Lukašenkom) dva puta i to mi nije nijednom spomenuo, nije mi čak ni nagovijestio. Naravno, u teoriji, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje može narediti prekid dotoka gasa u Evropu, To bi, međutim, značilo kršenje našeg tranzitnog ugovora i nadam se da se to neće desiti", izjavio je Putin u televizijskom intervjuu, u svojim prvim javnim komentarima.

Izvor: