Putina čeka buran vikend: Policija spremna na akciju, Evropa budno prati stanje

Policija
U Rusiji se očekuje buran vikend nakon što su pristalice uhapšenog opozicionara Alekseja Navalnog najavile masovne proteste širom zemlje na kojima će tražiti njegovo oslobađanje.

 

S druge strane, ruska policija danas je saopćila da će tokom vikenda poduzeti mjere protiv protesta.

“Pokušaji održavanja neodobrenih javnih događaja, kao i provokativne akcije njihovih učesnika, smatrat će se prijetnjom javnom redu i odmah će biti suzbijeni", navodi se u saopćenju moskovske policije.

Navalni (44) se prošle sedmice vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičok u napadu za koji je okrivio ruske sigurnosne službe i predsjednika Vladimira Putina. Putin negira umiješanost.

Odmah po povratku Navalni je uhapšen zbog kršenja propisa uvjetne kazne po jednoj ranijoj presudi koja se također smatra politički motiviranom.

Njegov tim je početkom ove sedmice objavio video o luksuznoj palači na obali Crnog mora koja je navodno u Putinovom vlasništvu. Predsjednik negira da je vlasnik objekta.

Dvosatna priča pregledana je više od 53 miliona puta od objavljivanja u utorak, postajući najgledaniji video kritičara Kremlja na YouTubeu.

U međuvremenu, Zapad jača pritisak na Moskvu da oslobodi Navalnog.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas je saopćio da je razgovarao s Putinom i rekao mu da je Evropa ujedinjena u osudi hapšenja Navalnog i da traži njegovo hitno oslobađanje.

“Rusija mora hitno nastaviti cjelovitu i transparentnu istragu pokušaja atentata na njega", poručio je Michel.

Nekoliko bliskih saradnika Navalnog, uključujući istaknutu aktivisticu Ljubof Sobol i njegovu glasnogovornicu Kiru Jarmiš, uhapšeno je u četvrtak zbog poziva Rusima da se pridruže demonstracijama.

Sobol (33) je optužena za ponovljeno kršenje zakona o javnim okupljanjima, za koje je predviđena maksimalna kazna do 300.000 rubalja (4.000 američkih dolara), rekao je njen advokat Vladimir Voronin.

Sobol, koja ima malo dijete, vjerovatno neće dobiti zatvorsku kaznu, rekao je Voronin. No, upozorio je da će vlasti, ako je proglase krivom, kasnije moći pokrenuti kriminalnu istragu protiv nje.

Jarmiš, 31-godišnja glasnogovornica Navalnog, koja je noć provela u pritvoru, optužena je za kršenje zakona o javnim okupljanjima i navela je da je osuđena na devet dana zatvora.

Prije i nakon hapšenja ona je pozvala na masovne proteste.

"Naša budućnost doslovno ovisi o broju ljudi koji će izaći na ulice", rekla je.

Brojni saveznici Navalnog također su uhapšeni u četvrtak i petak, uključujući koordinatora za urede opozicionog političara u istočnom gradu Vladivostoku.

Tužitelji su upozorili Ruse da ne izlaze na ulice tokom pandemije koronavirusa, dok je državni regulator za komunikacije upozorio društvene mreže, uključujući video aplikaciju TikTok, da ne potiču maloljetnike da učestvuju u skupovima.