fbpx Ramazan u Sarajevu je poseban: Kao i zajednički iftar na Žutoj tabiji

Ramazan u Sarajevu je poseban: Kao i zajednički iftar na Žutoj tabiji

Home

Ramazan u Sarajevu je poseban: Kao i zajednički iftar na Žutoj tabiji


Još koja minuta je do iftara. Mirišu somuni, djeca su nervozna, a odrasli strepe da se pripremljena hrana ne ohladi. Pitaju se radi li sat iskusnog Smaila Krivića, poznatijeg kao čika Smajo, da nije slučajno zaboravio. Konobar se kroz gužvu probija govoreći: “Hitna, hitna!” Na sarajevskoj Žutoj tabiji toliko je ljudi da ni šibica ne stane više... Puče top!

Prijatni ljudi

Pripremljena hrana u posudi ili, ako imate sreće da stignete kupiti na Tabiji od gužve, deka i plastične čase dovoljne su za neponovljivo iskustvo. Iftar pod otvorenim nebom sa Sarajevom na dlanu postao je tradicija Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima i turistima iz cijelog svijeta.

Tifani, Anđelina i Džesika su iz Singapura i Hong Konga, a u bh. glavni grad došle su da osjete “posebnu atmosferu tokom ramazana”.

- Čule smo za ćevape i Tabiju. Nikad prije nismo doživjele ramazan negdje, mnogo je ljudi, a djeluje kao da se svi poznaju, jer su prijatni jedni prema drugima – kazale su nam uglas.

Srećemo i tri druga iz Tuzle. Salko Gušić, Ibrahim Šabić i Ismar Isaković u gradu su nekoliko dana, a iftar sa pogledom na šeher bio je neizbježan dio posjete.

- Odavno smo planirali da dođemo baš za ramazan, jer su nam prijatelji rekli da je odlično. Jedva smo našli mjesto da sjednemo, a hranu smo kupili ranije, jer je ovdje skoro pa nemoguće doći do šanka - kazao nam je Gušić.

Iako živi u blizini i svakog dana gleda Žutu tabiju, poseban je doživljaj iftariti na Tabiji, ispričala nam je Sedika Omerbegović, koja živi na Kovačima.

Osjećaj bliskosti

- Dovela sam drugarice, da i one osjete ovo. Svi se osjećaju bliskim, mnogo je ljudi, a niko nikome ne smeta. Pored nas je bila naša kona, kaže ona nama: “Hajde, bujrum”, a mi njoj isto. To je i poenta ramazana, ta bliskost sa svima – kazala nam je Omerbegović.

Nakon iftara, niz Kovače se laganom šetnjom ide u daljnji obilazak grada. Baščaršija je neizostavna, a do sehura je taman dovoljno vremena za krug po starom dijelu grada.

Za vrijeme naše posjete Tabiji sreli smo i Edvarda Fergusona (Edward), ambasadora Velike Britanije u BiH.

- Došao sam sa suprugom i troje djece. Fantastično je osjetiti ovu atmosferu, toliko je ljudi, a svi su prijatni i ljubazni. Djeca su se malo prepala kada je pukao top, ali im se mnogo sviđa. Oduševljeni smo i zalaskom sunca – kazao je Ferguson.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 13/06/2017 - 07:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top