SANSKI MOST: Pogled na 19. april 1992. godine

"Iako su se prije 26 godina našli u beznađu, Sanjani su se izborili za opstanak", kazao je između ostalog, načelnik Faris Hasanbegović u obraćanju prisutnima.

Stanovnici Sanskog Mosta obilježili su ovih dana još jednu tužnu godišnjicu. Prije 26 godina SDS je uz podršku tadašnje JNA nasilno preuzeo upravu nad gradom što će biti uvod u masovna protjerivanja i ubijanja nesrpkog stanovništva u ovoj općini. Tim povodom predstavnici općine Sanski Most, Udruženje logoraša i ostali okupljeni građani okupili su se u centru grada i prisjetili stradanja stanovnika doline Sane.

Spisak ubijenih Bošnjaka i Hrvata, te spomen - obilježje u samom centru Sanskog Mosta upozorava na strašne zločine koji su se 1992. godine dešavali u sanskoj dolini.

Preživjeli Sanjani posebno pamte 19. april, datum kada su SDS i njegove paravojne formacije nasilno preuzele vlast u općini Sanski Most uz pomoć jedinica tadašnje JNA. Bio je je to prvi korak u provođenju plana temeljnog etničkog čišćenja općine od nesrpskog stanovništva. Nasilno preuzevši vlast, predstavnici SDS-a započeli su kampanju otpuštanja svih radnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz organa uprave, lokalnih institucija i preduzeća.

Tadašnji predsjednik srpskog kriznog štaba, Nedeljko Rašula kontaktirao je predstavnike SDA u zgradi opštine i naredio im da predaju oružje i napuste zgradu. Politički predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, suočeni s višestruko nadmoćnijim i naoružanim neprijateljem napuštaju općinsku zgradu pod granatama i puščanom paljbom. Nasilno preuzimanje vlasti u Sanskom Mostu izveli su srpska policija i pripadnici paravojne grupe Srpske odbrambene snage (“SOS”). Ovo je bio uvod u majska dešavanja kada se genocidna politika uništavanja i etničkog čišćenja pokazala u svom punom svjetlu.

Podsjećamo, u Sanskom Mostu je od 1992. do 1995. godine ubijeno 785 građana, od toga 6 % mlađih od 18 godina i 13 % žena, zbog čega je pred pravosudjem BiH izrečeno više osuđujućih presuda. Kroz 24 logora, zatvaranja i najteže torture prošlo je preko 5000 građana. Sanski Most jedna je od sedam općina, gdje se za počinjenje zločine, između ostalog sudilo sada već osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.